Οι τρόποι που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης

Οι τρόποι που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης
Ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια δήλωσε ότι ήδη υπάρχει ένας πυλώνας οριζόντιας στήριξης από την κυβέρνηση ο οποίος έχει φτάσει τα 2 δισ. ευρώ και θα εξακολουθεί να υπάρχει. «Ενδεχομένως να διευρυνθεί», συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ότι παράλληλα έχουν φύγει φόροι και βάρη από τη μεσαία τάξη όπως για παράδειγμα με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Όλη η πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος που κάναμε έχει απορροφηθεί από το πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων. Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε τρόπους να μειώσουμε όσο είναι δυνατόν το αποτύπωμα αυτής της κρίσης», συμπλήρωσε.

Και τόνισε: «Ένα είναι το σίγουρο. Δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψει διαθέσιμος χώρος και οι πόροι να μην αξιοποιηθούν ώστε να έχουν το μέγιστο αποτύπωμα στην προσπάθεια αναχαίτισης των ανατιμήσεων».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι αν συνεχιστεί αυτό το ράλι ανατιμήσεων, συνεχώς θα κυνηγάμε την ουρά μας και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός πήρε πρωτοβουλία και ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι έχει να κάνει προφανώς με τις μεγάλες κοινές προκλήσεις για τις δύο χώρες που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μια κατεύθυνση ώστε να μην συσσωρεύουμε προβλήματα αλλά να τα λύνουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάντα ανοικτός στον διάλογο. Αυτονόητο είναι ότι η ακρίβεια θα είναι πρόβλημα και για τον Έλληνα και για τον Τούρκο. Οι δυσμενείς συνέπειες στον τουρισμό και στην οικονομία θα είναι για τις δύο χώρες», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε:

«Ο πρωθυπουργός πηγαίνει πάντα με θετική διάθεση, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και χωρίς να διαφοροποιούμαστε από τις καθαρές θέσεις της Ελλάδας οι οποίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Ζούμε στιγμές ιστορικές. Αλλάζουν πράγματα με βίαιο τρόπο, έτσι όπως κάμποσους μήνες πριν κανείς δεν είχε φανταστεί. Είμαστε δύο χώρες καταδικασμένες από τη γεωγραφία να συνυπάρχουν και πρέπει να έχουν διαύλους επικοινωνίας».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου είπε πως πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε όφελος με την Τουρκία να δούμε τις προκλήσεις που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την καινούργια ημέρα στην Ευρώπη.

«Είναι ξεκάθαρη η αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως ζητούμενο είναι η σταθερότητα. «Δεν αλλάζει τίποτα. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους», συμπλήρωσε.