Η Τζάνετ Γέλεν γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Η Τζάνετ Γέλεν γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
epa06357660 Chair of the Federal Reserve Janet Yellen prepares to testify on the national economic outlook in the Longworth House Office Building in Washington, DC, USA, 29 November 2017. Yellen will soon be succeeded in her role by Trump nominee Jerome Powell. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για μία έμπειρη οικονομολόγο, η οποία μπορεί να αναλάβει τα ηνία σε μία περίοδο οικονομικής αστάθειας.

Ο Τζο Μπάιντεν έδειξε από νωρίς πως πιστεύει στη δύναμη των γυναικών. Ξεκίνησε επιλέγοντας την Κάμαλα Χάρις για τη θέση της Αντιπροέδρου. Και χθες, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έγινε ο πρώτος που δεν όρισε άνδρα Υπουργό Οικονομικών, αλλά την πρώην διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν.

Πρόκειται για μία έμπειρη οικονομολόγο, η οποία μπορεί να αναλάβει τα ηνία σε μία περίοδο οικονομικής αστάθειας. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Brown και Yale, άλλωστε, ενώ είναι συνηθισμένη στις πρωτιές. Πριν από εκείνη, καμία άλλη δεν είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η τετραετία που πέρασε στη θέση εκείνη, ήταν εξαιρετική.

«Η Τζάνετ είναι μεγάλο όνομα, με τεράστια εμπειρία που έφτασε στο απόγειό της κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Τράπεζα», είπε η διευθύντρια της UBS, Άλλι ΜακΚάρτνεϊ, στο CNBC. «Δεν εκπλήσσομαι που οι αγορές αντιδρούν θετικά καθώς η επιλογή αυτή αποτελεί εγγύηση, ειδικά λόγω των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, ανάμεσά τους και η αποφυγή μίας διπλής ύφεσης μαζί με την επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές τους, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα ου ιού.»

H Τζάνετ Γέλεν γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1946. Πριν αναλάβει τη διοίκηση της Τράπεζα- το 2014, έπειτα από πρόταση του τότε Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα-  ήταν καθηγήτρια στο Haas School of Business του Πανεπιστημίου Berkeley για 21 χρόνια, από το 1985 έως το 2006. Στη συνέχεια, έγινε πρύτανης.

Στη Wall Street, δεν υπάρχει κανείς ουδέτερος προς το πρόσωπό της. Έχει θερμούς υποστηρικτές ή δυνατούς πολεμίους- τίποτα ενδιάμεσο. Κι αυτό γιατί ενδιαφερόταν περισσότερο για την ανεργία, παρά για τον πληθωρισμό. Αν, όμως, οι συνθήκες το απαιτούν, έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμόζεται.

Η Τζάνετ Γέλεν έχει λάβει Μετάλλιο Ουίλμπορ Κρος από το Yale, μαζί με διδακτορικό Κοινωνικών Επιστιμών. Είναι επίτιμη διδάκτορας Νομικής στο Brown, απ’ όπου αποφοίτησε, και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο κολλέγιο Brad από το 2000. Έλαβε διδακτορικό από το London School of Economics το 2015 και, το 2014, το Forbes της έδωσε τον τίτλο της Ισχυρότερης Γυναίκας στον Κόσμο.