Η UBS προσφέρει 1 δισ. δολ. για την Credit Suisse – Αντιδράσεις λόγω χαμηλής προσφοράς

Η UBS προσφέρει 1 δισ. δολ. για την Credit Suisse – Αντιδράσεις λόγω χαμηλής προσφοράς
epa01705958 A picture dated 09 December 2008 of Company nameplate of Credit Suisse bank on a building in the Brunau district of Zurich, Switzerland. Credit Suisse Group AG reported profit that exceeded analysts’ estimates in the first quarter, helped by a recovery in trading revenue. Net income was 2 billion Swiss francs ($1.7 billion), compared with a 2.15 billion-franc loss in the year-earlier period, the Zurich-based bank said in a statement today, Thursday, 23 April 2009. EPA/GAETAN BALLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κλείνει το deal Credit Suisse - UBS (;)

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να οριστικοποιηθεί το deal για την εξαγορά της Credit Suisse από την έτερη μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν τη συνέλευση των μετόχων για τη συναλλαγή. Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί από το βράδυ της Κυριακής.

Mε βάση αυτή, η UBS θα αγοράσει τις μετοχές της Credit Suisse στην τιμή των 0,25 ελβετικών φράγκων έναντι 1,86 ελβετικών φράγκων που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής.

H UBS έχει επιμείνει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη ακύρωσης του deal  αν υπάρξει μια σημαντική αρνητική μεταβολή με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

Ορισμένοι μέτοχοι πάντως δήλωσαν ότι οι  όροι δεν είναι δίκαιοι για την Credit Suisse και τους μετόχους της, ενώ άλλοι επέκριναν τα σχέδια για την ακύρωση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης με την παρεμπόδιση της ψηφοφορίας των μετόχων της UBS.

Πάντως, σύμφωνα με τον El Erian, «Η πολυπλοκότητα αυτής της εξαγοράς της υπερβαίνει κατά πολύ την απαιτούμενη ελβετική αλλαγή στη νομοθεσία. Για παράδειγμα:

Η CS έχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία της UBS, ωστόσο, όσον αφορά την αποτίμηση της αγοράς, είναι το ένα έβδομο από αυτό της UBS. Η CS έχει σημαντικές δραστηριότητες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία».

Τελευταίο 24ωρο 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, καθώς και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έφθασαν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Οικονομικών. Τα επτά μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη συνεδριάσει και χθες, Σάββατο.

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγαντιαίων τραπεζικών ιδρυμάτων, είχε αναφέρει χθες η εν γένει καλά ενημερωμένη ταμπλόιντ Blick.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.