Οι vegans της Αγγλίας ήρθαν σε ρήξη με τη Κεντρική Τράπεζα

Οι vegans της Αγγλίας ήρθαν σε ρήξη με τη Κεντρική Τράπεζα

Ο λόγος; Το νέο πλαστικό χαρτονόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ένα συστατικό - έκπληξη: ζωικό λίπος

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας παραδέχτηκε ότι εντοπίστηκαν ίχνη ζωικού λίπους στα νέα βρετανικά πλαστικά πεντόλιρα που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο.

Η είδηση προκάλεσαν την αντίδραση των χορτοφάγων και των vegans, κάποιοι εκ των οποίων έκαναν έκκληση στην κεντρική τράπεζα να πάψει να χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα στα χαρτονομίσματά της.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εκατομμύρια vegans, χορτοφάγων, Ινδουιστών, Σιχ, και άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει ένα διαδικτυακό κείμενο – έκκληση που συγκέντρωσε πάνω από 15.000 υπογραφές σε ελάχιστο χρόνο.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Τράπεζας της Αγγλίας είπε ότι μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το γεγονός αυτό, και σημείωσε ότι το πολυμερές που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πλαστικού πεντόλιρου παρέχεται από μια εταιρεία που ονομάζεται Innovia Films.

Η Πατρίσια Ποτς, εκπρόσωπος της Innovia Films, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «ελάχιστα» ίχνη ζωικού λίπους στο πολυμερές της εταιρείας. Είπε ότι ένας προμηθευτής είχε χρησιμοποιήσει ζωικό λίπος για να κάνει το υλικό πιο «αντι-στατικό». Η ίδια αρνήθηκε να κατονομάσει τον προμηθευτή.

«Προσπαθούν να εξαλείψουν το συστατικό αυτό αλλά προφανώς κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο» είπε η Ποτς. «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία».

Η Ποτς είπε ότι η Innovia Films δεν γνώριζε μέχρι πρότινος ότι χρησιμοποιείτο ζωικό λίπος, προσθέτοντας ότι η πολιτική της εταιρείας είναι «να μην προσθέτει εν γνώσει της ζωικής προέλευσης συστατικά στα προϊόντα της».

Η Innovia Films προμηθεύει με πολυμερές 23 άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία, για τις ανάγκες παραγωγής των πλαστικών τραπεζογραμματίων τους.

Οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται στο πολυμερές επειδή το ελαστικό αυτό υλικό διατηρείται περισσότερο από το χαρτί, δεν σκονίζεται εύκολα, και επιτρέπει την εισαγωγή επιπλέον χαρακτηριστικών ασφαλείας.