Η Visa Europe ξεπέρασε το φράγμα του ενός δισ. ανέπαφων συναλλαγών

Η Visa Europe ξεπέρασε το φράγμα του ενός δισ. ανέπαφων συναλλαγών

Η γρήγορη ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών επιταχύνει την αλλαγή από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η Visa Europe ανακοίνωσε έσοδα €2,31 δισ. – αύξηση 25% σε σχέση με το 2014.  Τα έξοδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα για τέταρτη συνεχή χρονιά και η εταιρεία επέστρεψε το ποσό ρεκόρ των €739 εκατομμυρίων στα μέλη της με τη μορφή μετρητών και κοινών επενδυτικών προγραμμάτων.

Η Visa Europe αντιπροσωπεύει €1 σε κάθε €5,70 που δαπανώνται στην Ευρώπη, ενώ ο συνολικός αριθμός των καρτών ανέρχεται στα 522 εκατομμύρια (στοιχεία 12μήνου με Σεπτ. ’15), δηλαδή περισσότερες από μία κάρτες Visa ανά ενήλικα.  Η χρήση για αγορές αυξήθηκε κατά 7,7% το περασμένο έτος (στα €1,58 τρισ.).

Ο CEO της Visa Europe, Nicolas Huss, ανέφερε: «Η νέα Ετήσια Έκθεση δείχνει πως οικονομικά ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά για εμάς.  Ταυτόχρονα διατηρήσαμε την διαθεσιμότητα των συστημάτων μας στο 100% για περισσότερους από 100 μήνες στη σειρά και προστατέψαμε την εμπιστοσύνη στο σύστημα πληρωμών, με τα ποσοστά απάτης να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ με λιγότερο από 5c για κάθε €100 που δαπανώνται (0,044% μέχρι τον Ιούνιο 2015).

Το 2015 ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός δισ. ανέπαφων συναλλαγών – με στοιχεία Σεπτεμβρίου έφτασαν το 1,7 δισ. και στην Αγγλία, οι ανέπαφες συναλλαγές αποτελούν σήμερα 1 στις 7 συναλλαγές, σε σύγκριση με 1 στις 25 μόλις πριν ένα χρόνο.

Εισήγαμε επίσης το tokenization, την υπηρεσία που αντικαθιστά τα στοιχεία της κάρτας με ένα token και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις ψηφιακές πληρωμές.  Η υπηρεσία αυτή υποστήριξε το λανσάρισμα του Apple Pay στην Αγγλία και θα αποτελέσει την βάση για πολλά ακόμα προϊόντα και υπηρεσίες πληρωμών για τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Οι συναλλαγές με κάρτες Visa είχαν  ανοδική πορεία και στην Ελλάδα, ωθούμενες κυρίως από τις χρεωστικές κάρτες. Έτσι για το ημερολογιακό έτος 2015,  η συνολική χρήση για αγορές ανήλθε σε €4,7 δισ., εκ των οποίων το 46%  δαπανήθηκε μέσω χρεωστικών καρτών (€2,2 δισ.).  Ο αριθμός συναλλαγών για αγορές με χρεωστικές κάρτες έφτασε τα 37 εκατ. (αύξηση 85%), ενώ ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες είχε αύξηση 8% (37 εκατ.).  Ο αριθμός των εταιρικών καρτών έφτασε τις  79.000 (αύξηση 36%), ενώ οι προπληρωμένες κάρτες παρουσίασαν μείωση στην χρήση λόγω των capital controls.   Όσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη έφτασε τα €782 εκατ. (αύξηση 11%) ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα Contactless τερματικά ξεπέρασαν τις 90.000.

Ο κ. Νίκος  Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, δήλωσε: «Οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν περισσότερο τις κάρτες τους πέρυσι – κυρίως τις χρεωστικές – και σε αυτό εκτός από τους γνωστούς λόγους, συνέβαλε και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών και για καθημερινές αγορές μικρότερης αξίας. Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η χρήση αγορών με όλες τις κάρτες Visa εντός Ελλάδας παρουσίασε αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ για τις χρεωστικές κάρτες η αύξηση ήταν της τάξης του 265%!  Για το 2016 πιστεύουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι η χρονιά που οι ψηφιακές πληρωμές θα κάνουν την παρουσία τους ακόμη πιο έντονη και στην χώρα μας».

Η στιγμή είναι κατάλληλη για τη Visa να ενωθεί ως μία παγκόσμια εταιρεία

Η Visa Inc. και η Visa Europe ανακοίνωσαν το Νοέμβριο την οριστική συμφωνία της Visa Inc. να εξαγοράσει τη Visa Europe, δημιουργώντας μία ενιαία παγκόσμια εταιρεία. Η συναλλαγή υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2016.

Ο Πρόεδρος Gary Hoffman δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία θα δώσει σημαντικά οφέλη στα μέλη, μέσω του καταβληθέντος τιμήματος.  Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι μια ενιαία Visa θα είναι σε καλύτερη θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών μελλοντικά.  Είμαστε βέβαιοι πως η Visa Inc. θα επικεντρωθεί στην μακροπρόθεσμη επένδυση και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς».

Ο Nicolas Huss σχολίασε: «Τα αποτελέσματα της Visa Europe είναι εξαιρετικά. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την μακροπρόθεσμη προοπτική και με φόντο το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο, την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση και τον ανταγωνισμό, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να ενωθούμε ως μία εταιρεία.

Η στιγμή είναι σωστή, καθώς η κλίμακα, η ταχύτητα των εξελίξεων και οι επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την παρουσία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η ενσωμάτωση σε μία παγκόσμια επιχείρηση θα διασφαλίσει την οικονομική δύναμη και την επιχειρησιακή κλίμακα ώστε να επιταχυνθεί η επόμενη γενιά των πληρωμών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οικοδομώντας συνεργασίες με τους υπάρχοντες και νέους πελάτες μας. Η συμφωνία θα προσδώσει επίσης ισχυρή φωνή στην Ευρώπη ως προς τη διεθνή σκηνή, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια ηγετική μας θέση για να καθοδηγήσουμε το μέλλον των πληρωμών.

Θα παρέχουμε στους πελάτες μας σε όλη την Ευρώπη πρόσβαση σε παγκόσμια κλίμακα, τεχνολογίες, επενδύσεις και πόρους. Η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών θα διαμορφώσει το μέλλον του εμπορίου, φέρνοντας απτά οφέλη στους εμπόρους επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, και στους καταναλωτές παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να πληρώσουν όπου και όποτε θελήσουν, και με οποιαδήποτε συσκευή».