Η Volkswagen αντιμέτωπη με ζημιά- μαμούθ 127 δισ. δολαρίων τον χρόνο εξαιτίας του σκανδάλου εκπομπής ρύπων

Η Volkswagen αντιμέτωπη με ζημιά- μαμούθ 127 δισ. δολαρίων τον χρόνο εξαιτίας του σκανδάλου εκπομπής ρύπων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αίτημα του γερμανικού κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την αναίρεση απόφασης δικαστηρίου στο Οχάιο, σχετικά με το σκάνδαλο της χειραγώγησης των συστημάτων ελέγχου ρύπων. Φοβάται εξοντωτικές αποζημιώσεις.

Η Volkswagen AG ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αναιρέσει μία απόφαση δικαστηρίου στο Οχάιο, η οποία άνοιξε το δρόμο στην αναφερόμενη πολιτεία για να προχωρήσει με μία αγωγή που είναι σχετική με το σκάνδαλο εκπομπής βλαβερών αερίων από τους πετρελαιοκινητήρες της VW, αλλά και τη χειραγώγηση συστημάτων σχετικών με τον έλεγχο των ρύπων.

Η γερμανική εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων είχε προηγούμενα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει μία δικαστική απόφαση, η οποία έλεγε ότι δύο κομητείες μπορούν να διεκδικήσουν την καταβολή αποζημιώσεων, ενδεχομένως δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκινητήρες. Αυτό το αίτημα παραμένει να εξεταστεί.

Η VW είχε δηλώσει σε δικαστικά έγγραφα ότι οι ισχυρισμοί του Οχάιο «μπορούν να της κοστίσουν 350 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα ή περισσότερα από 127 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, για χρονική περίοδο πολλών ετών».