Η Volkswagen δέχθηκε να πληρώσει 14,7 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές

Η Volkswagen δέχθηκε να πληρώσει 14,7 δισ. δολάρια στις αμερικανικές αρχές
Volkswagen and Audi hood masks are seen in Jelah, Bosnia and Herzegovina, in this September 29, 2015 picture illustration. Volkswagen said on Tuesday it will repair up to 11 million vehicles and overhaul its namesake brand following the scandal over its rigging of emissions tests. The German carmaker said previously about 11 million vehicles were fitted with software capable of cheating emissions tests, including 5 million at its VW brand, 2.1 million at luxury brand Audi, 1.2 million at Skoda and 1.8 million light commercial vehicles. Refitting 11 million cars would be among the biggest recalls in history by a single automaker. REUTERS/Dado Ruvic - RTS2BSO

Κι αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή.

Η απάτη στο σύστημα εκπομπών ρύπων των ντιζελοκίνητων οχημάτων της Volkswagen θα κοστίσει στην εταιρεία τουλάχιστον το ποσό ρεκόρ των 14,7 δισ. δολαρίων. Όμως αυτό δεν είναι παρά η αρχή σε μια υπόθεση η οποία πιθανότατα θα κοστίσει πολλά περισσότερα.

Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός θεωρείται απλά ως το πρώτο βήμα της διαδικασίας, καθώς η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις αλλά και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά ήδη τις κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις και της ίδιας της εταιρείας αλλά και μεμονωμένων υπαλλήλων της, όπως είπε η βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Sally Yates.

Η Yates χαρακτήρισε με βαριά λόγια το σκάνδαλο, αποκαλώντας το ως «την πιο σκανδαλώδη παραβίαση της καταναλωτικής και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην ιστορία της χώρας». «Δεν μπορούμε να διορθώσουμε τη βλάβη που ήδη έχει γίνει στο περιβάλλον, όμως μπορούμε να την αντισταθμίσουμε», συμπλήρωσε η ίδια.

Σχεδόν 10 δισ. δολάρια θα δοθούν στους ιδιοκτήτες των περίπου 500.000 οχημάτων που επηρεάστηκαν από το παράνομο λογισμικό στις ΗΠΑ. Κάθε ένας από αυτούς θα λάβει από 5.100 έως 10.000 δολάρια για την απώλεια της αξίας του περιουσιακού τους στοιχείου, αλλά και για την απάτη της Volkswagen σχετικά με την υπόσχεση της αγοράς ενός «καθαρού» ντιζελοκίνητου αυτοκινήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι πλήρωσαν παραπάνω χρήματα για να έχουν πετρελαιοκινητήρα αντί του κλασσικού της βενζινοκίνησης.

Η Volkswagen υποχρεούται, επίσης, είτε να επαναγοράσει είτε να επισκευάσει τα 487.000 οχήματα με σήμα VW ή Audi, αναλόγως με το τι θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες τους. Το περιθώριο για να δώσουν την τελική τους απάντηση είναι ως το Μάιο του 2018.

Η επαναγορά των οχημάτων θα κοστίσει στη γερμανική εταιρεία από 12.500 έως 44.000 δολάρια ανά όχημα, με το συνολικό ποσό των 14,7 δισ. δολαρίων να προκύπτει από το σκεπτικό ότι θα αναγκαστεί να αγοράσει το σύνολο των επηρεασμένων αυτοκινήτων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας τρόπος διόρθωσης του συστήματος ούτως ώστε να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, όμως έχει ήδη ειπωθεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί εφικτό εντός του επόμενου εξαμήνου.

Πλέον των αποζημιώσεων, η Volkswagen θα πληρώσει 2,7 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές εργασίες αποκατάστασης, και 2 δισ. δολάρια για την προώθηση πραγματικά φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. Τα 2,7 δισ. θα χρησιμοποιηθούν από τις πολιτειακές κυβερνήσεις για την αντικατάσταση ρυπογόνων κρατικών οχημάτων με πιο σύγχρονα και λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον οχήματα, τα οποία θα φέρουν πετρελαιοκινητήρες τελευταίας τεχνολογίας.

«Δεσμευόμαστε να διορθώσουμε την κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα και θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Volkswagen, Ματίας Μίλερ. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών», συμπλήρωσε.

Η αποζημίωση της Volkswagen αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, κι έρχεται δεύτερη πίσω από τα 20,8 δισ. δολάρια που πλήρωσε πρόσφατα η BP για το τραγικό δυστύχημα του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού το οποίο προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή. Μάλιστα, μαζί με τα υπόλοιπα χρήματα που δόθηκαν για μια σειρά από παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το συνολικό ποσό που έδωσε η BP έφτασε τελικά τα 54,6 δισ. δολάρια.