Η Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο αρχικής δημόσιας προσφοράς για την Porsche

Η Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο αρχικής δημόσιας προσφοράς για την Porsche
Photo: pixabay.com
Η γοητεία που ασκεί η Porsche στους επενδυτές είναι δεδομένη.

Η πιθανή είσοδος της Porsche στο χρηματιστήριο θα αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή για την αυτοκινητοβιομηχανία και μια ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο κορυφώνεται, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός έχει καταφέρει να πορευθεί εν μέσω της πανδημίας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είχε υποτεθεί αρχικά, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη και τεράστια ρευστότητα. Όμως, η αποτίμηση της εταιρείας – και άλλων εταιρειών του κλάδου που τα πήγαν εξίσου καλά μέσα στην πανδημία – είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με την Tesla Inc.

Κανένας CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν έχει εκφράσει τον προβληματισμό αυτό τόσο ανοιχτά όσο ο Herbert Diess, ο οποίος τονίζει συνεχώς πόσο άμεση είναι η ανάγκη μετασχηματισμού της VW. Η είσοδος της Porsche στο χρηματιστήριο αντανακλά την ανάγκη αυτή και θα κρίνει πολλά για το μέλλον της.

«Υπάρχει μια απώλεια ισχύος εξαιτίας της χαμηλής αποτίμησης, για την οποία έχει παραπονεθεί ο Diess στο παρελθόν, κι αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα» λέει ο αναλυτής της Bankhaus Metzler, Juergen Pieper. «Μια αρχική δημόσια προσφορά της Porsche θα έλυνε το πρόβλημα».

Η γοητεία που ασκεί η Porsche στους επενδυτές είναι δεδομένη. Ο Michael Dean, αναλυτής της Bloomberg Intelligence, πιστεύει ότι η εταιρεία κατασκευής του μοντέλου 911 θα μπορούσε να επιτύχει αποτίμηση αξίας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια αρχική δημόσια προσφορά – σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το ποσό στο οποίο αποτιμούν τώρα οι επενδυτές τη VW.

Βεβαίως, η επίτευξη ενός τέτοιου deal δεν θα είναι απλό πράγμα, κυρίως εξαιτίας των θεσμικών εμποδίων που έχουν βρεθεί στον δρόμο άλλων παρόμοιων προσπαθειών. Κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να εγκριθούν από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας, οι οποίοι συχνά διαφωνούν μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ταχύτατη άνοδος της Tesla έχει καταδείξει στον Diess την ανάγκη υιοθέτησης ακραίων μέτρων ώστε οι αγορές κεφαλαίου να προσεγγίσουν «παλιομοδίτικες» εταιρείες αυτοκινήτου.

Η εξέταση από τη VW όλων των επιλογών για την Porsche έρχεται αφότου η Daimler AG αποφάσισε να διαχωρίσει το τμήμα φορτηγών από την εταιρεία. Από τότε, οι μετοχές της έχουν καταγράψει αύξηση 13% και βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας.

Πηγή: fortune.com