Η Volkswagen και η Amazon ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός καινοτόμου βιομηχανικού cloud

Η Volkswagen και η Amazon ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός καινοτόμου βιομηχανικού cloud
epa04948191 The corporate logo of Volkswagen (VW) in front of the storage towers of Volkswagen's Autostadt (car city) in Wolfsburg, Germany, 25 September 2015. The board of embattled German carmaker Volkswagen (VW) is to announce the company's new chief executive. The appointment of the new VW chief is to become part of a likely major shake-up of the company's top management following the scandal, which was triggered by the carmaker's admission that it cheated on exhaust tests for its diesel models in the United States. EPA/RAINER JENSEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνεργασία της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο με τον κολοσσό της λιανικής πώλησης αναμένεται να αλλάξει ριζικά την παραγωγή και τα logistics του VW Group.

της Grace Dobush 

Την Τετάρτη, η Amazon και η Volkswagen ανακοίνωσαν μια νέα παγκόσμια, πολυετή συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιομηχανικού cloud για τις 122 εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πρόθεση να καταστήσουν την πλατφόρμα διαθέσιμη σε άλλους.

Η Amazon Web Services θα τροφοδοτήσει το Volkswagen Industrial Cloud, το οποίο θα συνδέει όλα τα μηχανήματα, τα εργοστάσια και τα συστήματα στις εγκαταστάσεις του ομίλου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και θυγατρικών εμπορικών σημάτων όπως η Audi και η Porsche.

Μακροπρόθεσμα, ο Όμιλος Volkswagen θα μπορούσε επίσης να ενσωματώσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του, με περισσότερους από 1.500 προμηθευτές και συνεργαζόμενες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 30.000 διαφορετικές τοποθεσίες. Οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τη μετάβαση στο Volkswagen Industrial Cloud βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ανέφεραν οι εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Web Services, Andy Jassy, προσέθεσε σε δήλωσή του ότι το βιομηχανικό cloud της Volkswagen «θα ορίσει εκ νέου τις διαδικασίες παραγωγής και logistics».

Στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να τυποποιήσει και να συνδέσει όλα τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα συστήματα παραγωγής, τα οποία επί του παρόντος λειτουργούν με διαφορές σε επίπεδο τεχνολογίας της πληροφορίας. Το Volkswagen Industrial Cloud στοχεύει στην τυποποίηση και την απλούστευση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συστημάτων και εγκαταστάσεων, βοηθώντας τη VW να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες της προβλέποντας και αποφεύγοντας προβλήματα.

Η Volkswagen και η Amazon Web Services θα βάλουν περίπου 220 ειδικούς να εργαστούν πάνω στο έργο σε διάφορες γερμανικές πόλεις, καθώς και σε ένα μελλοντικό κοινό Κέντρο Καινοτομίας Βιομηχανικού Cloud στο Βερολίνο. Σκοπός τους είναι το Βιομηχανικό Cloud και οι πρώτες λειτουργίες του να έχουν ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019.

Η κίνηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Volkswagen, όπου ο διευθύνων σύμβουλος Herbert Diess πιέζει για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καινοτομία.

Πέρυσι, ο Diess δήλωσε ότι η VW πρέπει να βελτιώσει την παραγωγική της αποδοτικότητα – εκτός Κίνας – κατά 30% μέχρι το 2025. Μέσα στον Μάρτιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 7.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2023 για να εξοικονομήσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα πάνε στην έρευνα & ανάπτυξη. Και μια βδομάδα νωρίτερα, η Volkswagen είχε εκφράσει την πρόθεσή της να παραγάγει 22 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά την επόμενη δεκαετία – αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 50% σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο.

Ο κολοσσός της παραγωγής αυτοκινήτων βρίσκεται υπό πίεση για να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων σε όλα τα εμπορικά του σήματα, καθώς οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θέτουν όλο και πιο φιλόδοξους στόχους. Ο όμιλος Volkswagen πούλησε 10,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα το περασμένο έτος – πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ – αλλά μόνο 40.000 απ’ αυτά ήταν ηλεκτρικά. Ταυτόχρονα, η VW προσπαθεί να ανακάμψει από το Dieselgate, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ υπέβαλε πρόσφατα νέα αγωγή εναντίον της εταιρείας.

Αυτή την εβδομάδα, ο Diess δημοσίευσε μια selfie με τον CEO της Amazon, Jeff Bezos, από το συνέδριο MARS στο Palm Springs, γράφοντας «ανυπομονώ να διαμορφώσω το μέλλον μαζί του».

Δείτε ακόμη:

Η κρίση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας: Μαζικές απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων