Η βουλή της Σκωτίας αναζητεί τρόπους διατήρησης της σχέσης με την ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολλαπλασιάζονται οι φωνές για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο τοπικό κοινοβούλιο προκειμένου να διατηρήσει τους δεσμούς της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της εξόδου.

Μια ειδική πρόταση που θα συζητηθεί την Τρίτη έχει ως στόχο να παράσχει στην τοπική κυβέρνηση της πρώτης υπουργού Νίκολα Στέρτζον την υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκινήσει συνομιλίες τόσο εντός της Βρετανίας όσο και στην Ευρώπη σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να προστατευθεί η σχέση της Σκωτίας με την ΕΕ και η θέση της στην ενιαία αγορά.

Οι φωνές που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πολλαπλασιάζονται μετά την απόφαση υπέρ του Brexit. Οι Σκωτσέζοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τάχθηκαν υπέρ της παραμονής.

Η Στέρτζον έχει χαρακτηρίσει το γεγονός αυτό «δημοκρατικά απαράδεκτο» και άφησε να εννοηθεί ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει τη νομοθεσία που θα πρέπει να εγκριθεί για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ. Προειδοποίησε μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ότι είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Η πιθανότητα να δοθεί από το κοινοβούλιο στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) η εντολή να επιδιώξει να προστατεύσει τη θέση της Σκωτίας εντός της ΕΕ αυξήθηκε δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν ότι θα την στηρίξουν. Στο τοπικό κοινοβούλιο το SNP δεν διαθέτει πλειοψηφία (του λείπουν δύο έδρες) αλλά οι πέντε έδρες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αρκούν για να εγκριθεί η πρόταση. Ο «φυσικός» σύμμαχος του SNP, οι Πράσινοι, που τάσσονται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, διαθέτουν έξι έδρες.

Στο Λουξεμβούργο η Σκωτία έτυχε «φιλικής υποδοχής» στις ανεπίσημες συνομιλίες που είχε ο υπουργός Γεωργίας της αποκεντρωμένης κυβέρνησης με τους υπουργούς Γεωργίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιρλανδίας. «Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες και αδημονούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με αυτές τις χώρες μέλη τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες», είπε ο Φέργκους Ίγουινγκ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Σκωτσέζος υπουργός δήλωσε ότι τον ενθαρρύνουν οι ενδείξεις υποστήριξης της Σκωτίας από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. «Τις τελευταίες 24 ώρες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη είπαν ότι θα ήθελαν να δουν ως 28ο μέλος τη Σκωτία», είπε, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ονόματα.