Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να ξεπεράσει φέτος τα επίπεδα του 2019

Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να ξεπεράσει φέτος τα επίπεδα του 2019
16 October 2021, Saxony, Schkeuditz: Travellers wait with their luggage at check-in at Leipzig/Halle Airport. The first weekend of the autumn holidays in Saxony is a busy time at the airport. A total of 50 planes are taking off from Leipzig/Halle and Dresden Airports in Saxony on Saturday and Sunday to holiday destinations such as Spain, Turkey, Greece and Italy. Photo: Peter Endig/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PETER ENDIG / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τα στοιχεία από τις προκρατήσεις δείχνουν πολύ θετικά για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Σε καλό δρόμο φαίνεται να κινούνται στην  χώρα μας οι προκρατήσεις που αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς, είτε ως καταλύματα διακοπών, η οποία κηρύσσει την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν από 1ης Μαρτίου.

Όπως επιβεβαιώνει στο fortunegreece.com η Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟ.ΔΙ.Α.), Θεοδώρα Δήμα, οι πρώτες ενδείξεις υπογραμμίζουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεπεράσει σε έσοδα τα επίπεδα του 2019, έτος κατά το οποίο ο ελληνικός τουρισμός σημείωσε επιδόσεις ρεκόρ.

«Εν αντιθέσει με πέρυσι και πρόπερσι, όπου οι τουρίστες λόγω της πανδημίας, επέλεγαν να οργανώσουν τις διακοπές τους τελευταία στιγμή, φέτος βλέπουμε αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την έκβαση της σεζόν. Το 2019 ο τουρισμός ήτανε στο peak του και η βραχυχρόνια μίσθωση άγγιζε σε αξία τα 2 δις ευρώ, ενώ αποτελούσε το 10% του τουριστικού προϊόντος».

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να βρίσκεται υπό διαχείριση και τα υγειονομικά μέτρα να χαλαρώνουν, οι τουρίστες δηλώνουν αποφασισμένοι να ταξιδέψουν, να διαθέσουν περισσότερα χρήματα,  επιμηκύνοντας παράλληλα το χρονικό διάστημα των διακοπών τους. Κοινώς, διεκδικούν, και με το παραπάνω, ότι τους στέρησε ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με την κα Δήμα, η μέση διάρκεια παραμονής είναι τουλάχιστον μια εβδομάδα , ενώ ένα σημαντικό ποσοστό επιλέγει να μισθώσει σπίτια για 10 με 15 ημέρες, κυρίως σε περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου η ενοικίαση είναι φθηνότερη.

Την ίδια ώρα, σε περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική αλλά και ο Βόλος, που επιτρέπουν την οδική μετακίνηση, Ρουμάνοι και Βούλγαροι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο μοντέλο διακοπών, όπως επίσης και οι Ιταλοί στα νησιά του Ιονίου.

«Στην πλατφόρμα VRBO, την παλιά Home Away, παρατηρούμε ότι διπλασιάζονται οι κρατήσεις από Αμερική. Πρόκειται για την πλατφόρμα που διαφημίζει μονοκατοικίες και βίλες. Μην ξεχνάτε πως  οι Αμερικάνοι επιλέγουν σπίτια με πολλά τετραγωνικά μέτρα, θέλουν να είναι άνετοι και αναγνωρίζουν ότι μία τέτοια επιλογή προσφέρει το πλεονέκτημα διατήρησης της ιδιωτικότητας και παράλληλα επιτρέπει να απολαμβάνεις την εμπειρία και ενδεχομένως τις υπηρεσίες ενός 5άστερου ξενοδοχείου. Πολλές από αυτές τις μονοκατοικίες και βίλες διαθέτουν πισίνες, ακόμα και μάγειρα».

Η κα Δήμα είναι κατηγορηματική λέγοντας πως η ανακαίνιση είναι μονόδρομος, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα ψάχνουν με το κιάλι υποψήφιους πελάτες. Ο ανταγωνισμός αυξάνεται πολύ. Στην Αθήνα το 2019 υπήρχαν 15.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ φέτος ο αριθμός τους έχει πέσει στα 7.100 ακίνητα. Όσοι βγήκαν από την βραχυχρόνια μίσθωση, σχεδόν το 50% της αγοράς, δεν πρόκειται να μπουν ξανά διότι, όπως λέει η κα Δήμα, είναι κουραστικό σπορ, πρέπει να είσαι διαρκώς εκεί και αν δεν επενδύσεις ο ίδιος προσωπικό χρόνο και χρήμα τότε το πιο πιθανό είναι να βγάζεις τα έξοδα σου, ή  πολύ χαμηλά κέρδη.

«Αγορά που είναι αυτή τη στιγμή σε άνθηση είναι οι ψηφιακοί νομάδες οι οποίοι πλέον ζητούν ακίνητα για να τα μισθώσουν για 2 με 3 μήνες και απαραίτητη προϋπόθεση είναι το διαμέρισμα να διαθέτει γραφείο, εκτυπωτή και πολύ καλό ίντερνετ, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η διαρρύθμιση του σπιτιού. Μέσα στην επόμενη διετία θα αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έτσι ώστε να υπάρξει μία κοινή νομοθεσία για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ήδη από πέρυσι έχει σταλεί ερωτηματολόγιο και έχουμε δώσει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν» καταλήγει η κα Δήμα.