Η Βρετανία ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για οργανωμένο ενεργειακό blackout

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με το τελευταίο «δυσμενές σενάριο» της κυβέρνησης, η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανέρχεται συνολικά στο ένα έκτο της ζήτησης σε περίοδο αιχμής,

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει έκτακτα σχέδια για οργανωμένες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός μπορεί να συνδυαστεί με ελλείψεις φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σχέδια αφορούν τόσο τη βιομηχανία όσο και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το τελευταίο «δυσμενές σενάριο» της κυβέρνησης, η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανέρχεται συνολικά στο ένα έκτο της ζήτησης σε περίοδο αιχμής, ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου και οι μειωμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη έκτακτων μέτρων για τέσσερις ημέρες τον Ιανουάριο.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προβλέπει τέτοιες ελλείψεις στο βασικό σενάριο, η ανάλυση αποκαλύπτει τον δύσκολο χειμώνα που ενδεχομένως περιμένει τη Λιζ Τρας ή τον Ρίσι Σουνάκ όταν διαδεχτούν τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία τον επόμενο μήνα.