Η Βρετανία πενθεί τον «ήρωα του lockdown», τον κάπταιν Τομ Μουρ

Η Βρετανία πενθεί τον «ήρωα του lockdown», τον κάπταιν Τομ Μουρ
epa08978202 (FILE) 99-year-old British veteran Captain Tom Moore reacts after completing the 100th length of his back garden in Marston Moretaine, Bedfordshire, Britainton Moretaine, Bedfordshire, Britain, 16 April 2020 (reissued 31 January 2021). According to reports, 100-year old Tom Moore, who has raised about 33 million British pounds (almost 37 million euros) for Britain's National Health Service (NHS), was taken to a hospital after contracting coronavirus and having problems with breathing. EPA/VICKIE FLORES *** Local Caption *** 56097687 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μουρ, ο οποίος συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περπατώντας στον κήπο του, πέθανε χθες στο νοσοκομείο Bedford έχοντας νοσήσει από COVID-19 και πνευμονία.

Με λουλούδια και φωταγώγηση κτιρίων στη μνήμη του, η Βρετανία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον κάπταιν Τομ Μουρ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 100 ετών και άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων προσφέροντας ένα απλό μήνυμα ελπίδας και αυτοθυσίας στη διάρκεια του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο Μουρ, ο οποίος συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περπατώντας στον κήπο του, πέθανε χθες στο νοσοκομείο Bedford έχοντας νοσήσει από COVID-19 και πνευμονία.

Έδινε επίσης μάχη με τον καρκίνο επί πέντε χρόνια.β

Ο κάπταιν Τομ είχε ξεκινήσει έρανο για να συγκεντρώσει αρχικά 1.000 λίρες και να τις προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σύντομα η προσπάθειά του έγινε viral και το ποσό που συγκεντρώθηκε τελικά ανήλθε σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Έξω από το σπίτι του στο Μάρστον Μορτέιν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ. από το Λονδίνο, παιδιά άφηναν σήμερα λουλούδια.

Ένα μήνυμα έγραφε: «Αναπαύσου εν ειρήνη κάπταιν Τομ. Σε αγαπάμε».

«Θα είσαι πάντα ο ήρωάς μας. Σε ευχαριστούμε για τη ζεστή καρδιά σου και το υπέροχο χαμόλεγό σου. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Η φωτογραφία του προβαλλόταν στην πλατεία Πικαντίλι του κεντρικού Λονδίνου, ενώ το Μάτι του Λονδίνου, το στάδιο του Γουέμπλεϊ και ο Πύργος του Μπλάκπουλ φωταγωγήθηκαν προς τιμή του.

Συλλυπητήρια απέστειλαν η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ακόμη και ο Λευκός Οίκος, ενώ ποδοσφαιριστές, μαθητές και η οικογένειά του έκλαψαν για έναν άνθρωπο, τον οποίο εκατομμύρια άλλοι θεωρούν ήρωα του lockdown.

Μέσα στην πανδημία των αυξανόμενων θανάτων και κρουσμάτων, το παράδειγμα του βετεράνου του πολέμου κάπταιν Μουρ βρήκε απήχηση σε εκατομμύρια πολίτες: το μήνυμά του προς τον κόσμο ήταν ότι ο ήλιος θα λάμψει ξανά.

«Για όλους εκείνους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή: ο ήλιος θα σας φωτίσει και πάλι και τα σύννεφα θα εξαφανιστούν», είχε πει ο Μουρ ντυμένος με το μπλέιζερ του, γραβάτα και τα μετάλλιά του από τον πόλεμο, όταν ολοκλήρωσε τον περίπατό του στον κήπο του τον Απρίλιο.

«Πρέπει όλοι να θυμάστε ότι στο τέλος θα το ξεπεράσουμε, όλα θα πάνε καλά, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Στο τέλος όμως όλοι θα είμαστε καλά ξανά», είχε πει ο Μουρ.

Γεννημένος στο Γιόρκσιρ της βόρειας Αγγλίας, όπου και μεγάλωσε, ο Μουρ είχε υπηρετήσει στην Ινδία, την Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) και στη Σουμάτρα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντα ευγενικός και κομψός στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Μουρ διέθετε εξαιρετικό χιούμορ.

Ερωτηθείς για τις εικασίες ότι θα στεφόταν ιππότης από την βασίλισσα, είχε απαντήσει πως θα του φαινόταν αστείο να έμενε γνωστός ως «Σερ Τόμας Μουρ», μια αναφορά στον Τόμας Μουρ της δυναστείας των Τυδώρ.

Τελικά στέφθηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι η χώρα θα τιμήσει την μνήμη του κάπταιν Μουρ.

«Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι θα τιμάμε την μνήμη του κάπταιν Τομ και θα τον ευχαριστούμε για την συνεισφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Άγγιξε την καρδιά του έθνους και θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό», δήλωσε ο Χάνκοκ στην τηλεόραση του BBC.