Η Βρετανία βάζει «φρένο» στα μπόνους των τραπεζιτών

Η Βρετανία βάζει «φρένο» στα μπόνους των τραπεζιτών
Businessman Holds a Golden Piggy Bank

Νέους, αυστηρούς κανόνες στα μπόνους των τραπεζιτών προτείνουν οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

Ακόμη και μπόνους μίας ολόκληρης δεκαετίας ενδέχεται να κληθούν να επιστρέψουν οι τραπεζίτες στη Βρετανία. Τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της χώρας και τα μπόνους τους τίθενται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, που προτείνουν την επιβολή κανονισμών οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερα κριτήρια στις πληρωμές τραπεζικών στελεχών σε όλο τον κόσμο.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να προσελκύουν σημαίνοντα τραπεζικά στελέχη από το εξωτερικό, ενώ οι δικηγόροι αμφισβητούν το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Σε ό,τι αφορά στους διευθύνοντες συμβούλους και στους προέδρους, η επιστροφή των μπόνους θα μπορούσε να επιβληθεί σε ποσά που καταβλήθηκαν έως και πριν από δέκα χρόνια στην περίπτωση που ανακαλυφθούν παρατυπίες, όπως ανακοίνωσε η εποπτική ρυθμιστική αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας και η αρχή χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς της χώρας.

Στην περίπτωση των υψηλόβαθμων διευθυντών, η επιστροφή των μπόνους θα αφορά ποσά που καταβλήθηκαν μέχρι και πριν από επτά χρόνια, ενώ η περίοδος αυτή μειώνεται στα πέντε έτη για τα μεσαία στελέχη.