Η βρετανική αεροπορική που πήγε κόντρα στο Brexit

Η βρετανική αεροπορική που πήγε κόντρα στο Brexit

Η Monarch εξασφάλισε στο «παρά πέντε» χρηματοδότηση 165 εκατ. στερλινών.

Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», λίγες ώρες πριν λήξει η προσωρινά παρατεταμένη άδεια ATOL (Air Travel Organisers Licence) που εκδίδεται από την Αρμόδια Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Monarch κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 156 εκατ. στερλινών από την Greybull Capital που διαθέτει και την πλειοψηφία των μετοχών της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη  επένδυση που πραγματοποιείται στην 48χρονη ιστορία της γνωστής αεροπορικής εταιρείας που της δίνει τα εχέγγυα ότι μπορεί να συνεχίσει ακάθεκτη τη λειτουργία της. Οικονομικοί σύμβουλοι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν οι Seabury Group και Seabury Securities.

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η αδειοδότηση της Monarch της επιτρέπει να πουλά διακοπές προστατευμένες με ATOL μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, όπου μετά το πέρας της ημερομηνίας θα πρέπει να αποκτήσει νέα άδεια, σύμφωνα με την ετήσια διαδικασία για όλες τις προστατευμένες με ATOL εταιρείες.

Από το εν λόγω ποσό, ένα μέρος προορίζεται για την παραλαβή νέων αεροσκαφών Boeing 737, τα οποία αναμένεται  να προστεθούν στο στόλο της από το 2018. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον αεροσκαφών είχε συναφθεί  τον Οκτώβριο του 2014 και η εταιρεία θα παραλάβει αρχικά 30 νέα αεροσκάφη, με προοπτική για περισσότερα από 15.

Η διοίκηση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας που έχει την έδρα της στο αεροδρόμιο του Luton, εκτιμά πως η άφιξη αυτών των κορυφαίων τεχνολογικά και οικονομικών σε καύσιμα αεροσκαφών, σε λιγότερο από δύο χρόνια, θα επιτρέψει στη Monarch να συνεχίσει να παρέχει στους επιβάτες της μια πολύ καλή εμπειρία πτήσης και θα της επιτρέψει να απολαύσει σημαντική εξοικονόμηση στα λειτουργικά της κόστη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Monarch, Andrew Swaffield, η υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης στα 48 χρόνια της ιστορίας της Monarch, καθώς και η ανανέωση των αδειών ATOL, είναι απόρροια της εκτεταμένης προσπάθειας που κατεβλήθη τις τελευταίες  εβδομάδες και μήνες, ενώ τόνισε πως πλέον η διοίκηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στο μέλλον διαθέτοντας μια  ισχυρότερη οικονομική βάση.

Από την πλευρά της η CAA (Civil Aviation Authority), η οποία εκδίδει την πολυπόθητη άδεια για τις αεροπορικές εταιρείες, συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις σε προστατευμένες με ATOL διακοπές, έτσι ώστε να προστατεύονται σε περίπτωση που η ταξιδιωτική τους εταιρεία σταματήσει τις συναλλαγές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πελάτες με ATOL θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω στο σπίτι τους αν είναι ήδη στο εξωτερικό ή να λάβουν επιστροφή των χρημάτων τους.

Σημειώνεται πως η Monarch πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις σε μεσογειακούς προορισμούς καθώς επίσης και σε άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς προορισμούς. Εκτός από το Luton, η εταιρεία διαθέτει επίσης βάσεις στα εξής αεροδρόμια: Μπέρμινχαμ, East Midlands, Leeds Bradford, Γκάτγουικ και Μάντσεστερ.