Οι Βρυξέλλες «κλείνουν το μάτι» στην χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις

Οι Βρυξέλλες «κλείνουν το μάτι» στην χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα γίνει αποδεκτή και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η χρήση των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις είναι συμβατή με το πρόγραμμα, επισήμανε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στο τελευταίο EuroWorking Group ο καινούργιος εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε συνοπτικά τα σχέδια της κυβέρνησης, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η ιδέα της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, κάτι που όπως είπε ο αξιωματούχος επιτρέπεται από το πρόγραμμα.

Συγχρόνως, σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα πρωτογενών πλεονάσματων. «Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της», είπε.

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος εξέφρασε την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σχετικό αίτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό με ουδέτερο ή και θετικό τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη. Όπως προσέθεσε, το EWG αναμένει το επίσημο αίτημα προκειμένου να το εξετάσει.

Σημειώνεται, τέλος, στo Eurogroup της Παρασκευής, το πρώτο στο οποίο θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα γίνει, ως είθισται, μια παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική πολιτική.