Η Wall Street ζει ένα νέο «αμερικανικό όνειρο»

Η Wall Street ζει ένα νέο «αμερικανικό όνειρο»
Photo:

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου για ένατη συνεχή μέρα.

 

Το αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζει ένα θερινό ράλι το οποίο έχει ανατρέψει τα δεδομένα. Οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν την Δευτέρα το ένατο διαδοχικό ιστορικό υψηλό και τις 10 διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις κατέγραψαν, ενώ νέο ρεκόρ κατέγραψε και ο S&P 500 έπειτα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τριμήνου και τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αμερικανική αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 209.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία έπεσε στο 4,3% τον Ιούλιο από 4,4% τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στο επίπεδο του περασμένου Μαΐου που αποτελεί το χαμηλότερο από το 2001. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,3%.

Δείκτες

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 25,61 μονάδες (0,12%) σκαρφαλώνοντας στις 22.118,42 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq πρόσθεσε 32,21 μονάδες (0,51%) στις 6.383,77 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 4,08 μονάδες (0,16%) κλείνοντας στις 2.480,91 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Apple στα 158,59 δολ. με άνοδο 2,20 δολ. ή σε ποσοστό 1,41%. Ακολούθησαν η Goldman Sachs Group στα 232,92 δολ. με άνοδο 1,36% και η Boeing με κέρδη 1,06% στα 240,23 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η United Technologies (-2,44%), η Walt Disney (-1,24%) και η International Business Machines (-1,16%).

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές δεν έχουν να περιμένουν σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, μέχρι την Παρασκευή όταν ανακοινώνονται τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται καθώς η Federal Reserve συνεδριάζει τον επόμενο μήνα για τα αμερικανικά επιτόκια. Οι αναλυτές παραμένουν μοιρασμένοι για το αν η Fed  θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ή θα προτιμήσει να περιμένει το επόμενο έτος για να προχωρήσει στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard δήλωσε πάντως ότι το επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων είναι ικανοποιητικό εκεί που είναι σήμερα.

“Το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων αναμένεται να παραμείνει το κατάλληλο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”, δήλωσε ο Bullard σε ομιλία του σήμερα.

Στο μεταξύ, οι γεωπολιτικές ανησυχίες επανέρχονται στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τις πρόσφατες δοκιμές δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς. Από την πλευρά της η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις “κατασκευασμένες”, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν “ισχυρά μέτρα” και πράξεις δικαιοσύνης.