Η Walmart πλήρωσε τα 3 δισ. δολάρια κι έκανε δικιά της την Jet.com

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατί την αγόρασε για τόσo πολλά λεφτά; Σε αυτό απαντά με άρθρο του ο CEO της Walmart, Νταγκ ΜακΜίλον.

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η αγορά της Jet.com από την Walmart έναντι 3 δισ. δολαρίων (συν 300 εκατ.) έπειτα από τη συμφωνία των δύο εταιρειών τον περασμένο μήνα.

Η startup ηλεκτρονικού εμπορίου που εξαγοράστηκε από τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στον κόσμο, προσδίδει στο νέο της αφεντικό ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στο χώρο του e-commerce έναντι του μεγάλου της ανταγωνιστή, ήτοι την Amazon.

Για τη συμφωνία εκκρεμούσε η απόφαση των αρμόδιων αρχών, η οποία ήρθε τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο CEO της Walmart, Νταγκ ΜακΜίλον.

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για μια online startup στις ΗΠΑ.

«Πολλοί ρωτούν γιατί να πάρω την Jet.com», έγραψε ο ΜακΜίλον σε άρθρο στη σελίδα της Walmart. Η απάντηση που έδωσε αφορά τις προοπτικές της συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Η δυνατότητα της Jet.com να μειώνει τις τιμές για όσο περισσότερα προϊόντα προσθέτει ο καταναλωτής στο καλάθι αγορών του θα φέρει κυρίως νέους πελάτες στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Walmart, όπως είπε ο ΜακΜίλον.

Ο ιδρυτής της Jet.com, Μαρκ Λορ, δεν θα πάει χαμένος. Με βάση τη συμφωνία, αναλαμβάνει Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ηλεκτρονικού καταστήματος της Walmart στις ΗΠΑ, και θα λογοδοτεί απευθείας στον ΜακΜίλον.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ο Λορ θα λάβει 3,55 εκατ. κοινές μετοχές της Walmart, αξίας 10 σεντς η μία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. Αυτό αποτελεί κομμάτι του deal που έγινε μεταξύ των δύο εταιρειών και αφορά την επί μέρους πληρωμή επιπλέον 300 εκατ. δολαρίων στον Λορ.

Η Jet.com είναι μια ακόμη διαδικτυακή startup που μπήκε στο σερί εξαγορών της Walmart, φτάνοντας αισίως τα τελευταία πέντε χρόνια τις 15. Στόχος της εταιρείας είναι ένας: να καταφέρει να χτυπήσει την Amazon.