Η Yahoo, οι μνηστήρες και οι φήμες

Η Yahoo, οι μνηστήρες και οι φήμες
NEW YORK, NY - MAY 20: Yahoo! CEO Marissa Mayer attends a news conference following the company's acquisition of Tumblr at a press conference in Times Square on May 20, 2013 in New York City. The internet giant Yahoo! purchased the blogging site Tumblr for $1.1 billion. The company also announced a sleek new redesign of its Flickr photo service. (Photo by Mario Tama/Getty Images) Photo:

Γιατί δεν πρέπει να πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε σχετικά με τους υποψήφιους αγοραστές.

των Έριν Γκρίφιθ και Νταν Πρίμακ

Αν πιστεύετε όλα όσα διαβάζετε σχετικά με τη Yahoo, τότε μάλλον θα αναμένετε ότι η εταιρεία σύντομα θα πολιορκηθεί από πάνω από 40 υποψήφιους «μνηστήρες».

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Fortune, πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν καν υπογράψει τη 14σέλιδη σύμβαση εμπιστευτικότητας που απαιτείται ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα λογιστικά βιβλία της Yahoo. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποβάλλουν αρχική προσφορά, αλλά ότι είναι λιγότερο πιθανό.

Ας πούμε, υπάρχουν αναφορές σε υποτιθέμενο ενδιαφέρον εξαγοράς της Yahoo από τη SoftBank, τον ιαπωνικό όμιλο που κατέχει μερίδιο στην Yahoo Japan, την Alibaba και τη Sprint. Η Soft Bank έχει λόγους να θέλει να αγοράσει τη Yahoo, εν μέρει ώστε η Yahoo Japan να μην χρειάζεται να καταβάλλει χρήματα στη Yahoo για άδειες, αλλά πολλές πηγές επισημαίνουν ότι η SoftBank δεν προτίθεται να υποβάλλει προσφορά.

Το ίδιο ισχύει και για την General Atlantic που υποτίθεται ότι συζητά με την The Daily Mail το ενδεχόμενο υποβολής κοινής προσφοράς. Φαίνεται ότι οι δύο όμιλοι δεν σχεδιάζουν να προβούν σε μια τέτοια κίνηση.

Ούτε και η Microsoft έχει υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας, παρακολουθώντας στη …γωνία τις εξελίξεις. Ο τεχνολογικός γίγαντας ίσως θέλει να εισέλθει σε μια συμφωνία αργότερα ως μικρός στρατηγικός εταίρος.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ένα μέρος του ντόρου γύρω από τη Yahoo προέρχεται από τα μέσα ενημέρωσης και δεν αντανακλά την πραγματικότητα – με την εξαίρεση της Verizon, όπου όλοι συμφωνούν ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για το ενδεχόμενο εξαγοράς της Yahoo.

Σημειώστε ότι η πώληση δεν θα περιλαμβάνει τα μερίδια της Yahoo στην Alibaba και την Yahoo Japan, τα οποία υπερβαίνουν σε αξία την χρηματιστηριακή αξία της Yahoo που ανέρχεται στα 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την όλη διαδικασία, καθώς ελάχιστοι κατάφεραν να συναντήσουν την ανώτατη διοικητική ομάδα της Yahoo – η Verizon, η IAC και η Comcast συγκαταλέγονται στους λιγοστούς τυχερούς.

Σύμφωνα με μια θεωρία, η στάση αυτή αντανακλά την αντίθεση της CEO της εταιρείας, Μαρίσα Μάγιερ, στον ακτιβιστή επενδυτή Starboard Value LP και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που επιδιώκουν την πώληση.