Η Zagorin γιορτάζει τα 100χρονά της με χυμό και τσιπς μήλου

Η Zagorin γιορτάζει τα 100χρονά της με χυμό και τσιπς μήλου

Νέα προϊόντα με βάση το «διαμάντι του Πηλίου» από τον ιστορικό συνεταιρισμό.

Εκατό χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος τα μήλα ZAGORIN με το γνωστό brand να κατατάσσεται και επίσημα στην κατηγορία των αιωνόβιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Διονύσης Βαλασσάς τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σημαντικά η περίοδος πωλήσεων των μήλων ZAGORIN, ενώ αυξάνεται σταδιακά, ανάλογα με το μέγεθος της σοδειάς, και το ποσοστό των εξαγορών.

«Τα μήλα ZAGORIN πωλούνται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έχουμε γίνει περισσότερο εξωστρεφείς. Ένα ποσοστό 10%-30% της παραγωγής εξάγεται σε Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Βαλκάνια. Θέλει προσπάθεια για να διατηρηθούμε στην κορυφή. Θα χρειαστούμε τη συμβολή της Πολιτείας προκειμένου να εξορθολογήσουμε την παραγωγή, να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, καθώς και επέκταση ψυκτικών χώρων».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η καλλιέργεια μήλου έχει μακρά παράδοση στη Ζαγορά και πως η πρωτοποριακή κίνηση επικόλλησης ετικέτας με το σήμα σε κάθε φρούτο συνέβαλε στην διαμόρφωση ταυτότητας και στην αύξηση της αναγνωρισημότητας του προϊόντος. «Η αλήθεια είναι πως έγινε κατάχρηση της επωνυμίας και της γεωγραφικής προέλευσης από ανταγωνιστές, ωστόσο, καταφέραμε να πιστοποιήσουμε ως Π.Ο.Π. τα μήλα της περιοχής».

Το μεγάλο στοίχημα για το συνεταιρισμό είναι τα καινούρια προϊόντα τα οποία αναμένεται να λανσάρει μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Εντός του 2016 θα τοποθετηθούν στην αγορά νέα προϊόντα μεταποίησης του μήλου, όπως είναι ο χυμός μήλου, τσιπς μύλου, αλλά και πετιμέζι με πρώτη ύλη το μήλο φιρίκι. «Είναι τρία αξιόλογα προϊόντα που θα προεκτείνουν τη γκάμα μας και θα δώσουν μια άλλη δυναμική στο marketing. Τα σχέδιά μας μετά το 2016 περιλαμβάνουν την παραγωγή ελαιόλαδου, αλλά και την ίδρυση μουσείου μήλου».

Απαιτούνται άμεσες επενδύσεις 500.000 ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων θα χρειαστούν περί τα 3-4 εκατ. ευρώ, ενώ για την παραγωγή των νέων προϊόντων απαιτείται αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 500.000 ευρώ. Πρόσθεσε δε πως ο συνεταιρισμός παραμένει κερδοφόρος και πως πληρώνει στην ώρα του τους συνεργαζόμενους παραγωγούς που ανέρχονται σε 700 άτομα. Ο τζίρος που κατεγράφη το 2015 άγγιξε τα 15 εκατομμύρια ευρώ, οικονομικό μέγεθος που προκύπτει όχι μόνο από τις πωλήσεις μήλων, αλλά και από τη δραστηριοποίηση των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων με λιπάσματα και ζωοτροφές, όπως επίσης και από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τη διανομή προϊόντων τρίτων στις λαχαναγορές, που έχει υπό τη σκέπη του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Σε ότι αφορά την ετήσια παραγωγή, η οποία καθορίζεται από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 10 και 15 χιλιάδων τόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε παγκόσμια βάση πολύ δυνατές αγορές στην παραγωγή μήλου θεωρούνται η Ιταλία και η Γαλλία – σε ευρωπαϊκό επίπεδο- η Βόρεια Αμερική και η Κίνα. Τα τελευταία δε χρόνια, όπως επεσήμανε ο κ. Βαλασσάς, άλματα προόδου έχει παρουσιάσει η Πολωνία, η οποία διεκδικεί σημαντικό μερίδιο αγοράς.