Ιαπωνία: Πακέτο 29 δισ. δολαρίων για την οικονομία

REUTERS

Η νέα κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να τονώσει την οικονομία επιδιώκοντας την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα δαπάνες τόνωσης της οικονομίας ύψους 29 δισ. δολαρίων με στόχο να βοηθήσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας και νοικοκυριά με επιδοτήσεις, κουπόνια για εμπορεύματα και άλλα μέτρα, αλλά αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να τονώσουν την ανάπτυξη.

Το πακέτο ύψους 3,5 τρισ. γεν (29,12 δισ. δολάρια) ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά τη μαζική εκλογική νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η οποία του έδωσε νέα εντολή να προωθήσει την πολιτική του των κινήτρων που είναι γνωστή ως «Αμπενόμικς». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως περιμένει ότι το σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιαπωνίας κατά 0,7%.

Δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της Ιαπωνίας, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέα έκδοση χρέους και να χρηματοδοτήσει το πακέτο με χρήματα από προηγούμενους προϋπολογισμούς που δεν έχουν ξοδευτεί και με τα φορολογικά έσοδα, τα οποία έχουν υπερβεί τις προβλέψεις του προϋπολογισμού λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Με τις τοπικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο και τον κυβερνητικό συνασπισμό του Άμπε να πρέπει να τις κερδίσει για να παγιώσει την εξουσία του, το πακέτο επικεντρώνεται σε επιδοτήσεις προς τις περιφερειακές κυβερνήσεις οι οποίες καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα για την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και να υποστηρίξουν τις μικρές εταιρείες.

Από το συνολικό ποσό, 1,8 τρισ. γεν θα διατεθεί για μέτρα όπως η διανομή κουπονιών για την αγορά εμπορευμάτων, η χορήγηση σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα επιδοτήσεων για αγορά καυσίμων, η στήριξη της χρηματοδότησης μικρών εταιρειών και η αναζωογόνηση περιφερειακών οικονομιών.

Το υπόλοιπο 1,7 τρισ. γεν θα χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη καταστροφών και την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από καταστροφή, περιλαμβανομένων αυτών που επλήγησαν το Μάρτιο του 2011 από το τσουνάμι. Το Τόκιο θα επιδιώξει επίσης να τονώσει την αγορά στέγης μειώνοντας τα επιτόκια των δανείων τα οποία χορηγεί μια κυβερνητική στεγαστική υπηρεσία.

«Είναι καλύτερα από το τίποτε, αλλά δεν πιστεύω πως αυτή η τόνωση θα έχει μεγάλη επίδραση στην ενίσχυση της οικονομίας», δήλωσε ο Μασάκι Κουβαχάρα, ανώτερος οικονομολόγος στη Nomura Securities.

«Το πακέτο αυτό στοχεύει άμεσα στα νοικοκυριά και τις περιφέρειες που τα Αμπενόμικς άφησαν πίσω, έτσι είναι πιθανό να λειτουργήσει ευνοϊκά για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Άμπε στις πανεθνικές τοπικές εκλογές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κουβαχάρα, το πακέτο είναι απίθανο να προκαλέσει αύξηση των δαπανών από τους καταναλωτές εν μέσω της αβεβαιότητας για την οικονομία, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μόνο κατά 0,2%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters