Ιαπωνία: Πακέτο δράσης 121 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας

Ιαπωνία: Πακέτο δράσης 121 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας
epa07120620 Japanese national flag flies in front of the National Emblem of the People's Republic of China on the Great Hall of the People before a welcome ceremony for Japanese Prime Minister Shinzo Abe (not pictured) in Beijing, China, 26 October 2018. Abe is in China for an official visit from 25 to 27 October. EPA/HOW HWEE YOUNG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρεις οι πυλώνες της δέσμης κινήτρων, που είναι η μεγαλύτερη από το 2008-09: Ανασυγκρότηση και ασφάλεια από φυσικές καταστροφές, αντιμετώπιση του κινδύνου παγκόσμιας επιβράδυνσης και το μέλλον μετά τους Ολυμπιακούς του 2020.

Το πρώτο πακέτο δράσης από το 2016 έχει ξεκινήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, με το ύψος του να ξεπερνάει τις προβλέψεις και να φτάνει στα 13,2 τρισ. γεν (121 δισ. δολάρια) με στόχο να αποκατασταθούν οι ζημιές από τυφώνες, να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να γίνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το πακέτο είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί από την οικονομική κρίση του 2008-2009 καθώς η Ιαπωνία προσπαθεί να αντικρούσει την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, την επιβάρυνση από την πρόσφατη άνοδο του φόρου κατανάλωσης και τον κίνδυνο επιβράδυνσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, το επόμενο καλοκαίρι.

«Για το πρώτα οικονομικά κίνητρα της εποχής Reiwa (εποχή του νέου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο), έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε ένα κατάλληλα ισχυρό πακέτο», είπε ο Αμπε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πριν την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το πρόγραμμα.

«Οι τρεις πυλώνες αυτής της δέσμης κινήτρων είναι η ανάκαμψη, η ανασυγκρότηση και η ασφάλεια από φυσικές καταστροφές, η υποστήριξη για την αντιμετώπιση του κινδύνου οικονομικής επιβράδυνσης και οι επενδύσεις για ένα μέλλον πέρα από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».