Ιαπωνία: Το νέο ανερχόμενο αστέρι στην ηλιακή ενέργεια

Ιαπωνία: Το νέο ανερχόμενο αστέρι στην ηλιακή ενέργεια

Μετά την Φουκουσίμα οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια εκτοξεύτηκαν.

Σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών της IHS, οι εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ εκτοξεύτηκαν κατά 270% σε gigawatt, το πρώτο τρίμηνο του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν τόσα νέα πάνελ που θα αντιστοιχούν στην ενέργεια που παράγουν επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Τέτοια εντυπωσιακή ανάπτυξη θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να ξεπεράσει την Γερμανία και να γίνει φέτος η μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών, σε ότι αφορά στα έσοδα.

«Η Ιαπωνία προβλέπεται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα αξίας 20 δισ. δολαρίων το 2013, αύξηση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα 11 δισ. του 2012», επισημαίνει η έκθεση της IHS.

Η Γερμανία, με 32.192 megawatts, παραμένει ηγέτης στην αγορά, ενώ η Ιαπωνία με 7.429 megawatts παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, πλησιάζει τις ΗΠΑ. Η αύξηση της χρήσης ηλιακής ενέργειας οφείλεται κυρίως στα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση στους κατασκευαστές και στην υιοθέτηση νέων κανόνων που επιβάλουν στις εταιρείες διαχείρισης ενέργειας να αγοράζουν ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές σε τιμές πάνω από τις τρέχουσες της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη: Ηλιακή λεωφόρος

Η συμφωνία που προώθησε τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση, στην απεγνωσμένη προσπάθεια της να απεξαρτήσει τη χώρα από το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια, οδήγησε στην υιοθέτηση ενός πολύ γενναιόδωρου συστήματος για τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας.

Με τις χαμηλότερες τιμές να κυμαίνονται στα 37,8 γεν (δηλαδή περίπου 39 σεντς) το κόστος είναι υπερδιπλάσιο από αυτό της Κίνας και της Γερμανίας. Ωστόσο επειδή το ορεινό τοπίο και οι βαθιές θάλασσας κάνουν ασύμφορη την αιολική ενέργεια για τους επενδυτές, η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο συμφέρουσα λύση.

«Παρά την έλλειψη διαθέσιμης γης, πολλές επιχειρήσεις που είχαν ελεύθερο χώρο έδραξαν την ευκαιρία», λέει ο Χισάσι Χόσι του Ινστιτούτου Οικονομίας της Ενέργειας. «Μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν αυτά τα οικόπεδα και να κερδίσουν χρήματα εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά και πουλώντας την ενέργεια που παράγουν σε πολύ καλή τιμή».

Διαβάστε ακόμη: Οι μεταφορές κοιτούν προς τον ήλιο 

Ένα εργοστάσιο φωτοβολταϊκών στην δυτική Ιαπωνία, για παράδειγμα, με τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτεί 9.000 νοικοκυριά, εγκαινιάστηκε τον Μάιο σε ένα μη εκμεταλλεύσιμο οικόπεδο βιομηχανίας. Ακόμα και παροπλισμένα γήπεδα του γκολφ, από την χρυσή δεκαετία του ’80, έχουν μετατραπεί σε παραγωγικές μονάδες ηλιακής ενέργειας.

Η τεράστια αλλαγή έχει δώσει ώθηση και στην τοπική αγορά, σε σχέση με τις φθηνές εισαγωγές. Η Ιαπωνία έχει μια ισχυρή βιομηχανία κατασκευής πάνελ και εταιρείες όπως η Sharp, η Sanyo και η Mitsubishi Electric είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν από την νέα ενεργειακή πολιτική και την στροφή στον ήλιο.