Ηχηρή παρέμβαση Μοσκοβισί για ελληνικό χρέος και πλεονάσματα

Ηχηρή παρέμβαση Μοσκοβισί για ελληνικό χρέος και πλεονάσματα
epa05297818 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, ponders prior to his speech about the state of the negotiations on the Greek economic adjustment programme, at the European Parliament in Strasbourg, France, 10 May 2016. EPA/PATRICK SEEGER

Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα για χρόνια και χρόνια να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

«Η συμφωνία είναι και ευκταία και επιθυμητή. Θα πρέπει όμως να συναντήσει τη συμφωνία όλων και το τονίζω όλων και του ΔΝΤ να βρούμε μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα» δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι η Κομισιόν υποστήριξε και θα συνεχίζει να υποστηρίζει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. «Θα πρέπει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης να επιμερίσουν το βάρος για να καταστεί βιώσιμο το χρέος», είπε ο κ. Μοσκοβισί σημειώνοντας και την ανάγκη αποφάσεων και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα για χρόνια και χρόνια να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Θα πρέπει να πάρουμε ρεαλιστικές αποφάσεις», συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι «χωρίς ρεαλιστικές αποφάσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ρεαλιστικά πλεονάσματα».

Ωστόσο, ο Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας . «Μια συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( Stuff level Agreement ) είναι απολύτως εφικτή και επιθυμητή από όλους Θα συναντηθούμε σε τρεις μέρες στην Μάλτα για να συζητήσουμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης τόνισε ότι το εργασιακό είναι πάρα πολύ σημαντικό αφού οι αλλαγές που θα γίνουν θα πρέπει να αυξήσουν την απασχόληση. «Στηρίζουμε χωρίς αποκλίσεις το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Γι αυτό θα πρέπει οι αλλαγές στην αγορά εργασίας να ακολουθούν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μεγάλο θέμα είναι και η αγορά ενέργειας με στόχο να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τελικά να ωφεληθεί ο καταναλωτής.

Στα θέματα της αξιολόγησης που μένουν ανοιχτά σημείωσε και το δημοσιονομικό πακέτο μετά το 2018 το οποίο ζήτησε το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Επανέλαβε επίσης ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και για την Commission και κάποια μέλη της Ευρωζώνης αποτελεί εγγύηση για την αξιοπιστία της εκτέλεσης του προγράμματος.

Τόνισε επίσης ότι θα αποχωρήσει πριν το τέλος της ακρόασης ώστε να βρεθεί από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που ξεκινούν ένα νέο κύκλο επαφών με τους δανειστές από σήμερα το απόγευμα.

Χαμός με την απουσία του Ντάισελμπουμ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε, την ίδια στιγμή, η απουσία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλούμ ο οποίος αν και είχε προσκληθεί αρνήθηκε να είναι παρόν στην ακρόαση λόγω των απαξιωτικών δηλώσεων για τις χώρες του νότου σε παλαιότερη αντίστοιχη ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε τον κ. Ντάισελμπουμ να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του και να παραιτηθεί.

Το ίδιο ζήτησαν και άλλες γυναίκες και άντρες ευρωβουλευτές από χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε ακόμη: Βρυξέλλες: Τεχνικά εύκολη, πολιτικά «ευαίσθητη» η συμφωνία