Ideal Holdings: Το «φλερτ» με νέες εξαγορές και τα άμεσα σχέδια για attica και Μπάρμπα-Στάθη
- 14/10/2025, 19:15
- SHARE

Μέσα σε 4 χρόνια η Ideal Holdings έχει καταφέρει να είναι μια εταιρεία με έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με EBITDA 58 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό των θετικών της επιδόσεων είναι και η πρόσθετη επένδυση ύψους 41 εκατ. ευρώ σε μετρητά από την OHA και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, που έγινε πριν από μια ημέρα, ασκώντας το δικαίωμά τους, βάσει συμφωνίας επένδυσης και αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στο εταιρικό όχημα (“CV”) στο 25%.
«Στοιχείο που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μας είναι το γεγονός ότι φέρνουμε ανθρώπους από το εξωτερικό που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς για να δώσουμε με τη σειρά μας αξία στους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Ήδη στην τριετία θα έχουμε ένα ταμείο γύρω στα 85 εκατ. ευρώ, χωρίς τραπεζικό δανεισμό» ανέφερε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της IDEAL Holdings.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του, ως προς το πώς θα κινηθεί ο όμιλος το προσεχές διάστημα, ξεκαθάρισε πως, όσον αφορά τα Attica Πολυκαταστήματα, η διοίκηση δεν έχει στο ραντάρ της κάποια εξαγορά, συζητά ωστόσο, την παρουσία της στο Ελληνικό mall, κίνηση την οποία τοποθετεί μεταξύ 2028-2029. «Με τη LAMDA έχουμε μια ισχυρή σχέση και συμβόλαια που επεκτείνονται μέχρι το 2047. Είμαστε οι μεγαλύτεροι μισθωτές στους χώρους της. Να προσθέσω επίσης ότι τα Attica, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στον χώρο της και έχουμε περιθώριο κέρδους 12%, το καλύτερο στην Ευρώπη στο είδος μας, όταν ολόκληρο Harrods έχει 90 εκατ. ευρώ κέρδη».
Αντίστοιχα στον κλάδο της Πληροφορικής όπου δραστηριοποιείται η Byte, ένας από τους μεγαλύτερους system integrators, κοιτούν κάτι πολύ́ συγκεκριμένο και μικρό, ενώ ειδικό βάρος πέφτει στην εταιρεία Μπάρμπα – Στάθης, όπου αξιολογούν πιθανές εξαγορές εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό με παρεμφερές αντικείμενο.
«Στην Πληροφορική ξεκινήσαμε από 11 εκατ. ευρώ τζίρο, είμαστε στα 110 εκατ. ευρώ και πάμε στα 150 εκατ. ευρώ. Η Μπάρμπα-Στάθης είναι η τελευταία μας επενδυτική συμμετοχή. Από τότε που μπήκαμε μέχρι τώρα είναι +6% με 7% στις πωλήσεις και + 9% με 10% στο EBITDA. Προφανώς και οι εταιρείες που κοιτάμε έχουν αντίστοιχες δραστηριότητες. Δεν μπορείς να έχεις εταιρεία με κατεψυγμένα και να μοιράζεις σοκολάτες, γιατί είναι άλλο το δίκτυο».
Ερωτηθείς αναφορικά με τη δημιουργία νέου εργοστασίου που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής της Μπάρμπα – Στάθης, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα σενάρια που υπάρχουν, δεδομένου ότι από τον τελευταίο αναπτυξιακό απουσιάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση. «Είμαστε στο δίλημμα του αν θα επενδύσουμε στη Λάρισα που έχει χτυπηθεί από τον Daniel, αξιοποιώντας το παλιό εργοστάσιο της Froza, ή θα φτιάξουμε καινούριο εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα. Το εξετάζουμε αλλά σίγουρα θα πάει για το 2027».
Κατέληξε λέγοντας πως για τα επόμενα χρόνια ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, ενώ πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι σε βάθος τριετίας να έχουν σταθερή μερισματική πολιτική μοιράζοντας το 40%-50% των κερδών. «Μετά και την πώληση του υπόλοιπου 10% στην Oak Hill Advisors (OHA), τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο θα εξετάσουμε να δώσουμε ένα προμέρισμα στους μετόχους, όπως κάναμε και πέρυσι, δηλαδή 10 cents αρχές του χρόνου και 30 cents τον Ιούνιο. Η λογική λέει ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα έχουμε αποφασίσει κάποια εξαγορά. Είμαστε διαρκώς σε συζητήσεις».
Διευκρίνισε δε πως η OHA διατηρεί δικαίωμα συνεπένδυσης με την IDEAL Holdings, υπό μειοψηφική συμμετοχή, έως και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας, υποστηρίζοντας τα σχέδια ανάπτυξης και στρατηγικής επέκτασης της εταιρείας. «Για τα επόμενα δύο χρόνια οφείλουμε να τους ρωτάμε για οποιαδήποτε επένδυση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, με ποσοστό από 25% έως και 49%».
20 χρόνια attica – Πώς μετασχηματίζονται
Μια γεύση ως προς το τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα attica που συμπλήρωσαν 20 χρόνια στην ελληνική αγορά, έδωσε ο Δημοσθένης Μπούμης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΣ των πολυκαταστημάτων attica. Όπως είπε το εν λόγω project μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς από τα 23.000 τ.μ. που ξεκίνησαν το 2005, πλέον διαχειρίζονται 69.000 τ.μ. και ο στόχος είναι να φτάσουν, μέχρι το 2028, τα 73.000 τ.μ.
Σήμερα απασχολούνται περί τους 2.200 εργαζόμενους και υπάρχει συνεργασία με 330 προμηθευτές, ενώ εντός των καταστημάτων πωλούνται περισσότερα από 1 εκατομμύριο προϊόντα και 1.000 μάρκες.
«Τα 4 τελευταία χρόνια έχουμε φέρει 180 νέες “ψαγμένες” μάρκες, εκ των οποίων πολλές είναι κατά αποκλειστικότητα στα attica, διότι οι πελάτες είναι καλά ενημερωμένοι και αναζητούν διαρκώς νέες εμπειρίες. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε νέες μάρκες και υπηρεσίες, μπαίνοντας παράλληλα σε νέες κατηγορίες, όπως το home design, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους περισσότεροι χώροι f&b, πέρα από τα carpo».
Σύμφωνα με τον κ. Μπούμη, δύο στοιχεία που επιτρέπουν το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο των πολυκαταστημάτων attica, είναι αφενός το ότι το 58% των λιανικών πωλήσεων προέρχεται από εμπόρευμα που μπορεί να επιστραφεί στο 100% στους προμηθευτές, άρα δεν χρειάζεται να διαχειριστούν το κακό κόστος, ενώ οι συνεργάτες απασχολούν μισθολογικά δικούς τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα διάφορα corners. «Το 42% είναι ξένες εταιρείες όπου έχουμε μεικτό κέρδος. Πολύ δυναμικά κινούνται και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις οι οποίες το 2025 θα κλείσουν στα 14,4 εκατ. ευρώ με προοπτική το 2028 να φτάσουν τα 24 εκατ. ευρώ. Στα σκαριά είναι νέα καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ., αλλά και μια αύξηση 70% στο κομμάτι του digital».
Μιλώντας για το City Link, τόνισε ότι καταλαμβάνουν ήδη το 60% και η πρόθεση είναι το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. «Οτιδήποτε αδειάζει στο City Link θα το παίρνουμε. Σίγουρα θα φύγει η Πειραιώς από τον 6ο και μέσα στον Ιανουάριο θα μεταφέρουμε τα γραφεία μας εντός της στοάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.