Ειδικοί λένε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τον «κατακερματισμό του Διαδικτύου». Τι σημαίνει αυτό;

Ειδικοί λένε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τον «κατακερματισμό του Διαδικτύου». Τι σημαίνει αυτό;
A photo taken on March 14, 2022, shows a service message of the US social network Instagram on a smartphone screen in Moscow. - Instagram was inaccessible in Russia on March 14 after Moscow accused its parent company Meta of allowing calls for violence against Russians, including the military, on its platforms. (Photo by AFP) Photo: AFP
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί στο «splinternet».

της Sophie Mellor

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί στο «splinternet».

Αυτό υποστηρίζει ο απεσταλμένος της Γαλλίας για τις ψηφιακές υποθέσεις Henri Verdier, ο οποίος είπε στο Bloomberg News ότι ο συνδυασμός της αυξανόμενης διαδικτυακής λογοκρισίας της Ρωσίας μαζί με τις εντεινόμενες εκκλήσεις της Ουκρανίας για αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο διαδίκτυο θα μπορούσε να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «κατακερματισμό του Διαδικτύου» ή στο «splinternet».

Το splinternet αναφέρεται στη διάσπαση του κυβερνοχώρου σε ξεχωριστές σφαίρες που ελέγχονται από αυτόνομα πολιτικά μπλοκ ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη – όπως εταιρείες τεχνολογίας ή ηλεκτρονικού εμπορίου ή χώρες με διαφορετικά εθνικά συμφέροντα που συνδέονται με τον εθνικισμό ή τη θρησκεία.

«Θα επιβιώσει το μοναδικό, ουδέτερο, πολυμετοχικό, δωρεάν διαδίκτυο από αυτήν την κρίση;» αναρωτήθηκε. «Δεν είμαι σίγουρος».

Ο Clyde Wayne Crews, ερευνητής στο Ινστιτούτο Cato, επινόησε τον όρο «splinternet» το 2001 για να περιγράψει «παράλληλα διαδίκτυα που θα λειτουργούσαν ως ξεχωριστά, ιδιωτικά και αυτόνομα σύμπαντα».

Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ανησυχίες για την κρατική ασφάλεια και η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησαν σε αποκλεισμένες υποδομές και στον τεχνολογικό απομονωτισμό που χωρίζει το διαδίκτυο με γεωπολιτικά σύνορα, με τον ίδιο τρόπο που έχουν χαραχτεί τα κράτη στον κόσμο σήμερα.

Σύμφωνα με τον Scott Malcomson, συγγραφέα του Splinternet: How Geopolitics and Commerce Are Fragmenting the World Wide Web, το splinternet αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την κατάσταση του διαδικτύου ως παγκόσμιου «δικτύου δικτύων» και, σύμφωνα με τον Verdier, μπορεί να ενθαρρύνει τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Verdier προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο διαδίκτυο «θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες», καθώς χώρες που είναι απομονωμένες από το διαδίκτυο άλλων χωρών μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις.

«Σήμερα, αν μπλοκάρω το ρωσικό διαδίκτυο, πιθανότατα θα μπλοκάρω και το δικό μου, γιατί είναι το ίδιο», υποστήριξε ο Verdier, σημειώνοντας ότι η διασύνδεση του World Wide Web προστατεύει όλους τους χρήστες του από την απώλεια υπηρεσίας.

«Εάν έχουμε δύο ή τρία ή τέσσερα διαδίκτυα, ο πειρασμός να μπλοκάρουμε κάποιο άλλο θα είναι πολύ υψηλός», είπε ο Verdier, προειδοποιώντας ότι εάν επιταχυνθεί το splinternet, οι αυταρχικές χώρες θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να θέσουν εκτός σύνδεσης τις δημοκρατικές χώρες εάν χαθεί η αμοιβαία εξάρτηση.

Οι ανησυχίες για αυτού του είδους τις επιθέσεις αυξάνονται επίσης από την εισβολή στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «νέες πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση διερευνά επιλογές για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο».

Πηγή: fortune.com