Ειδικό «χαράτσι» για τους τεχνολογικούς «γίγαντες» ετοιμάζει η Βρετανία για μετά το Brexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο νέος φόρος, ύψους 2%, θα επιβληθεί από το 2020 στη δραστηριότητα αυτών των ομίλων στο βρετανικό έδαφος. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που θα στοχεύει τους «κολοσσούς» του διαδικτύου.

Ο νέος φόρος, ύψους 2%, θα επιβληθεί από το 2020 στη δραστηριότητα αυτών των ομίλων στο βρετανικό έδαφος. Ελπίζεται ότι θα αποφέρει 400 εκατομμύρια λίρες σε ετήσια βάση, διευκρίνισε ο Χάμοντ παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Απλούστατα, είναι φυσιολογικό αυτοί οι παγκόσμιοι γίγαντες με επικερδή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώνουν το μερίδιό τους», είπε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο φόρος θα αφορά τους «τεχνολογικούς γίγαντες» με παγκόσμιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων λιρών. «Δεν πρόκειται για φόρο στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου», επέμεινε ο Χάμοντ.

Στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ο Χάμοντ είχε προαναγγείλει αυτόν τον βρετανικό φόρο, εξηγώντας ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος εκ μέρους της Ευρώπης ή του υπόλοιπου κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP