Ιδιόχειρες γραφές μουσικών σε μία εφαρμογή

Γάλλοι σχεδιαστές γραφικών μετέτρεψαν την ιδιόχειρη γραφή μουσικών σε γραμματοσειρές που μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» δωρεάν και να χρησιμοποιήσει.

Οι Γάλλοι σχεδιαστές γραφιστικών Julien Sens και Nicolas Damiens έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη. Μετέτρεψαν την ιδιόχειρη γραφή μουσικών, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Τζον Λένον, ο Κέρτ Κομπέιν, ο Λέοναρντ Κοέν και ο Σερζ Γκενσμπούρ, σε γραμματοσειρές που μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» δωρεάν και να χρησιμοποιήσει.

Τους πήρε έναν μήνα για να δημιουργήσουν τις πέντε γραμματοσειρές –στοχεύουν να επεκταθούν με τις γραμματοσειρές του Αμερικανού ράπερ The Notorious BIG και της Τζάνις Τζόπλιν-, βασιζόμενοι σε «αυθεντικά γράμματα και σημειώσεις» που οι μουσικοί είχαν γράψει με το χέρι.

Βάφτισαν τις σειρές «Songwriter Fonts» κι αυτές περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς, σύμβολα, τα οποία αποσκοπούν να εμπνεύσουν τραγουδοποιούς σ’ όλο τον κόσμο μέσω του να μπορούν να γράφουν με τη ιδιόχειρη γραφή του αγαπημένου τους μουσικού.

«Εξελίξαμε τη γραμματοσειρά τραγουδοποιού έχοντας κατά νου ότι μπορούσε να βοηθήσει τη φαντασία ενός τραγουδοποιού με το να χρησιμοποιεί την ιδιόχειρη γραφή θρυλικών μουσικών – είναι σαν να παίζεις στο πιάνο του Τζον Λένον ή με την κιθάρα του Κερτ Κομπέιν» είπαν οι Sens και Daniens. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είσαι σε θέση να παίζεις (τα μουσικά όργανα) όπως έπαιζαν αυτοί, αλλά πιθανά θα σε βάλει σε μια ειδική διάθεση και ίσως θα παίζεις με διαφορετικό τρόπο, σκεφτόμενος αυτούς» πρόσθεσαν.

Ξεκίνησαν την έρευνα από ντοκουμέντα γραμμένα με το χέρι -συμπεριλαμβανομένης της επιστολής που άφησε ο Κομπέιν πριν αυτοκτονήσει- σε ιστότοπους και δημόσιες βιβλιοθήκες. Χρειάζονταν όσο το δυνατόν περισσότερα για να μπορέσουν να συγκροτήσουν το «αλφάβητο» του κάθε μουσικού. «Έτρωγε χρόνο αυτή η δουλειά, αλλά είμαστε όλο ευγνωμοσύνη που μετά από ώρες έρευνας βρήκαμε τελικά τα γράμματα που έλειπαν» εξήγησαν στο Dezeen.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας λογισμικό για δημιουργία γραμματοσειρών, αναπαρήγαγαν ψηφιακά κάθε σύμβολο. Ομολόγησαν ότι δυσκολεύθηκαν πιο πολύ με τις γραμματοσειρές του Λέοναρντ Κοέν και του Σερζ Γκενσμπούρ. Ολοκλήρωσαν και τώρα τις προσφέρουν.