Ιδού πώς δύο οραματιστές επιζητούν να αλλάξουν προς το καλύτερο το διαδίκτυο

Ιδού πώς δύο οραματιστές επιζητούν να αλλάξουν προς το καλύτερο το διαδίκτυο

Η αποκέντρωση του διαδικτύου θα περιορίσει την κυβερνητική και εταιρική εξουσία, λέει ο Τιμ Μπέρνερς-Λι.

Όταν ο Τιμ Μπέρνερς-Λι ή ο Μπριούστερ Κάλε μιλάνε για την κατάσταση του διαδικτύου, καλό είναι οι άλλοι άνθρωποι να τους ακούνε με προσοχή. Εξάλλου, οι δυο τους έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στο παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο βασιζόμαστε όλοι για την εργασία, την ψυχαγωγία, και τον τρόπο ζωής μας.

Σήμερα, ούτε ο Μπέρνερς-Λι, ο οποίος ανακάλυψε τον Παγκόσμιο Ιστό ως τρόπο πλοήγησης στο διαδίκτυο για να βρίσκουμε αυτό που ψάχνουμε, ούτε ο Κάλε, ο οποίος ίδρυσε το Αρχείο Διαδικτύου το οποίο αποθηκεύει μεγάλος μέρος πληροφοριών που αλλιώς θα εξαφανίζονταν, είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το διαδίκτυο.

Και οι δύο πρωτοπόροι βρέθηκαν στη Σύνοδο Αποκεντρωμένου Διαδικτύου (Decentralized Web) στο Σαν Φρανσίσκο για να πουν τι πάει στραβά και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως έδειξαν και οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, το διαδίκτυο έχει γίνει εργαλείο κρατικής παρακολούθησης πολιτών, εταιρειών, και άλλων χωρών. Την ίδια στιγμή, το Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας αντανακλά πώς οι κυβερνήσεις λογοκρίνουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, διατηρώντας κάποιες πληροφορίες μακριά από τους πολίτες.

Ακόμα χειρότερα, το μέγεθος των εταιρειών που αποθηκεύουν δεδομένα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες – Dropbox, Amazon, Google και Facebook – σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες έχουν τεράστια ισχύ.

Μια λύση, την οποία ο Μπέρνερς-Λι προτείνει εδώ και χρόνια, είναι η αποκέντρωση των δεδομένων. Αυτό σημαίνει τη χρήση περισσότερης επικοινωνίας peer-to-peer, όπου οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά όχι μέσω ενός κεντρικού διακομιστή.

Αν, για παράδειγμα, θέλετε να αγοράσετε ένα τραγούδι ή ένα βιβλίο, εντοπίζετε την ιστοσελίδα του μουσικού ή του συγγραφέα, κάνετε μια συναλλαγή άμεσα με τον κάτοχο των δικαιωμάτων, πληρώνετε και κατεβάζετε το τραγούδι ή το βιβλίο χωρίς τη διαμεσολάβηση των Apple iTunes, Amazon Prime ή κάποιου άλλου ενδιάμεσου.

Η ιστοσελίδα Αποκεντρωμένου Διαδικτύου λέει ότι στόχος της είναι να κάνει το διαδίκτυο «ανοιχτό, ασφαλές και χωρίς λογοκρισία, διανέμοντας δεδομένα σε εκατομμύρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, χωρίς κεντρικό έλεγχο».