Ιδού τι λένε οι αναλυτές για την αποχώρηση των συνιδρυτών της Google

Ιδού τι λένε οι αναλυτές για την αποχώρηση των συνιδρυτών της Google
epa01376582 A file picture dated 07 October 2004 that shows Google creators Larry Page (L) and Sergey Brin (R) in Frankfurt, Germany. Google has won 11 June 2008 the 2008 Prince of Asturias Award for Communication and Humanities, handed out in Oviedo, Asturias, Spain. The jury stated that the search engine has favoured 'a gigantic cultural revolution and has widespread the access to knowledge'. Google was competing against Magnum photo agency, which has been shortlisted in the last three editions of the Prince of Asturias award. The prizes, which carry 50,000 euro each, are given out every year by the Prince of Asturias Foundation. EPA/BORIS ROESSLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Alyssa Newcomb

Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους στη μητρική εταιρεία Alphabet την Τρίτη, σε μια κίνηση που οι αναλυτές λένε ότι σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής».

Η αναπάντεχη εξέλιξη, η οποία καθιστά τον CEO της Google, Sundar Pichai, διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Alphabet. Η εταιρεία holding δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν πιο εξειδικευμένα επιχειρηματικά τμήματα.

Η Google, η κύρια επιχείρηση αναζήτησης, λειτουργούσε αυτόνομα. Εντωμεταξύ, άλλες εταιρείες, όπως η εταιρεία αυτόνομων οχημάτων δίχως οδηγό Waymo, η επενδυτική μονάδα GV, και η εταιρεία αστικού σχεδιασμού Sidewalk Labs τοποθετήθηκαν ως ξεχωριστές οντότητες κάτω από την ομπρέλα της Alphabet.

Ο Patrick Moorhead, βασικός αναλυτής της Moor Insights & Strategy, δήλωσε ότι η αποχώρηση των συνιδρυτών μπορεί να σηματοδοτεί κάποια επικείμενη αλλαγή στη δομή της Alphabet.

«Αυτό που αναρωτιέμαι είναι κατά πόσο η ανάδειξη του Pichai στην κορυφή της Alphabet θέτει υπό αμφισβήτηση τη διευθέτηση που υπήρχε μέχρι τώρα με την εταιρεία holding» ανέφερε. «Νομίζω ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο».

Ο Page και ο Brin, πρόεδρος της Alphabet, σε μεγάλο βαθμό απείχαν από τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα. Ο Page, ο οποίος κάποτε χαρακτηρίστηκε «ο πιο φιλόδοξος CEO του σύμπαντος», σπάνια εμφανίζεται δημοσίως καθώς υποφέρει από ένα πρόβλημα με τη φωνή του.

Σε επιστολή τους, ο Page και ο Brin είπαν ότι η τοποθέτηση του Pichai ως CEO τόσο της Google όσο και της Alphabet δεν θα έχει καμία επίδραση στην Alphabet, και ότι τώρα είναι «η σωστή στιγμή για να απλοποιήσουμε τη διοικητική δομή μας».

«Δεν υπήρχε περίπτωση να γαντζωνόμασταν στους διοικητικούς ρόλους μας τη στιγμή που πιστεύουμε ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διοικηθεί η επιχείρηση. Η Alphabet και η Google δεν χρειάζονται πλέον δύο διευθύνοντες συμβούλους και έναν πρόεδρο», έγραψαν.

Ο Daniel Ives, αναλυτής της Wedbush Securities, δήλωσε ότι το timing της αποχώρησής τους «θα εγείρει περισσότερα ερωτήματα γύρω από τη μελλοντική στρατηγική της εταιρείας». Αλλά προσέθεσε ότι το timing αυτό έχει λογική.

«Πρόκειται για το τέλος μιας εποχής με τον Larry να …αφήνει τα κλειδιά στον Sundar», είπε αναφορικά με την απόφαση του Page να εγκαταλείψει τον τίτλο του CEO. «Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσουν ο Larry και ο Sergey δεδομένης της τρέχουσας αναδιάρθρωσης της Alphabet, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια».

Ο Ivan Feinseth, διευθυντής έρευνας στη Tigress Financial Partners, δήλωσε ότι ο Pichai είναι μια καλή επιλογή για να αναλάβει την Alphabet. Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή κάθε κομβικής τεχνολογικής τάσης: cloud, mobile, αναζήτηση, διαφήμιση, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε πολλές αναδυόμενες τεχνολογίες».

«Πάντα αναμενόταν ότι τελικά ο Pichai θα αναλάμβανε ολοένα και περισσότερες ευθύνες», είπε.

Επιπλέον, ο Feinseth επεσήμανε την πρόσφατη απόδοση της μετοχής της Alphabet. Οι μετοχές της προσεγγίζουν ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Παρόλο που μοιάζει σαν το τέλος μιας εποχής για μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο Brin και ο Page λένε ότι θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Alphabet. Και οι δύο θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιο της Alphabet.

«Παραμένουμε βαθιά αφοσιωμένοι στη Google και την Alphabet μακροπρόθεσμα, και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μέτοχοι και συνιδρυτές», έγραψαν. «Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να μιλάμε τακτικά με τον Sundar, ειδικά για ζητήματα με τα οποία είμαστε παθιασμένοι!».