Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ενισχύει την Κοινωνία των Πολιτών

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ενισχύει την Κοινωνία των Πολιτών

Ελληνικές ΜΚΟ στηρίζονται από το ίδρυμα Μποδοσάκη και τη Νορβηγία για να προωθήσουν το μήνυμα «Είμαστε όλοι πολίτες».

Με το ισχυρό μήνυμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες» γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την eea grants & Norway grants να υποστηρίξουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από δράσεις που έχουν αναλάβει ήδη 40 εγκεκριμένες ΜΚΟ.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη , είναι ο διαχειριστής του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» και επιλέχθηκε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό. Η χρηματοδότηση που προέρχεται από τoν Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EOX) και συγκεκριμένα από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ανέρχεται σε ποσό ύψους 7,34 εκατ.ευρώ και στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα μας.

Συνοπτικά το πρόγραμμα
Οι Ελληνικές ΜΚΟ κλήθηκαν να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση ανταποκρινόμενες σε τέσσερις ανοιχτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτές είναι:

  • Η προάσπιση δικαιωμάτων, η ενδυνάμωση των δομών, η ανάπτυξη των ικανοτήτων και η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των ΜΚΟ.
  • Η αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
  • Η προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κοινωνία των πολιτών.

Κατά την παρουσίαση του project στους δημοσιογράφους, την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός, ο οποίος ξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας και την ανάγκη να ενδυναμωθούν τομείς όπως ο εθελοντισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και η επιχειρηματικότητα.

«Το πιο χτυπητό φαινόμενο στην κατακερματισμένη κοινωνία είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και όλων μας με το πολιτικό σύστημα και την πολιτική μας ηγεσία. Σκεφτήκαμε πως αυτό που θα βοηθούσε πάρα πολύ είναι η εμπιστοσύνη αυτή να αποκατασταθεί μέσα από εθελοντική δουλειά σε ΜΚΟ», ανέφερε ο κ. Βλαστός, εξηγώντας πως ο εθελοντισμός προάγει την αλληλεγγύη, την συνεργασία, την ανοχή και κυρίως την εμπιστοσύνη.

Αναφερόμενος στο πόσο σημαντική είναι η παρουσία των ΜΚΟ, ο κ. Βλαστός διευκρίνισε πως «Κυρίως μας ενδιέφεραν οργανώσεις που υπηρετούν αιτήματα ζωής, αιτήματα ανθρωπισμού, αιτήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και ανοχής. Όλες αυτές οι οργανώσεις αποτελούν δομές τις συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι αυτές οι δομές που όταν ριζώσουν και αναπτυχθούν ελέγχουν τα κέντρα εξουσίας και ευαισθητοποιούν την κοινωνία. Βοηθούν στη διαμόρφωση σωστών πολιτικών επιλογών και τελικά δημιουργούν ενεργούς πολίτες».

Τη σκυτάλη του λόγου έλαβε ο Σωτήρης Λαγανόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος ο οποίος τόνισε: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Χρηματοδοτεί τη δημιουργία διμερών σχέσεων ανάμεσα σε ελληνικές ΜΚΟ και οργανώσεις των δωρητριών χωρών. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Ιδρύματος και ίσως η σημαντικότερη δράση του προγράμματος είναι το πρόγραμμα ενδυνάμωσης δομών και ανάπτυξης ικανοτήτων των ΜΚΟ».

Καθώς η Νορβηγία παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης στη χώρα μας ,περίπου το 95%, από την εκδήλωση δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο Πρέσβης της Βασιλικής Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Sjur Larsen. Ο Πρέσβης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «σχεδιάζεται και η επόμενη περίοδος χορηγιών όπου πάλι μπορούν να μπουν αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Απ’ όσο μπορώ να πω, από πλευράς Πρεσβείας, ναι μεν αυτήν την περίοδο δουλέψαμε το θέμα της μετανάστευσης και το χώρο των ΜΚΟ ωστόσο το έργο μας σε αυτούς τους δύο τομείς θα έχει και συνέχεια».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη αλλά και στα μέλη που στελεχώνουν το πρόγραμμα «Είμαστε Όλοι Πολίτες» o Πρέσβης κατέληξε «έχουμε τον ίδιο μακροπρόθεσμο στόχο και θα βοηθήσουμε για την ανάπτυξη ενός ζωντανού, δυνατού και με εύρυθμη λειτουργία χώρου των ΜΚΟ».

Στόχοι Του Ιδρύματος Μποδοσάκη
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει ως στρατηγικό στόχο τρεις βασικούς άξονες:

1) Να δημιουργήσει ένα θεσμικό/νομικό πλαίσιο όπου θα πιστοποιούνται, θα διοικούνται και θα υπάρχουν κανόνες σωστής Διοίκησης των ΜΚΟ. (Σε αυτό έχει γίνει, από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, εισήγηση προς την κυβέρνηση η οποία έγινε αποδεκτή και αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Δεκέμβρη).

2) Να βοηθούν κοινωνικές οργανώσεις με σημαντικό έργο. Στη φάση αυτή η ενίσχυση προέρχεται από ένα πρόγραμμα της Ε.Ο.Χ. προς τις ΜΚΟ. Το Ίδρυμα έχει σκοπό να συνεχίσει την ενίσχυση των ΜΚΟ με πολύ αυστηρές αξιολογήσεις και μετά το πρόγραμμα (4/2016) είτε με πρόσθετη βοήθεια που θα προέλθει από τις χώρες της ΕΟΧ είτε με κρατικά ή ευρωπαϊκά χρήματα.

3) Να χαρτογραφήσουν τον χώρο των ΜΚΟ έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσες είναι αυτές οι οργανώσεις και τι κάνουν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν οι εξής ΜΚΟ:

  • Εταιρία Προστασίας Σπαστικών
  • Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών
  • Δίκτυο Εποπτείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Μετάδραση, Δράση για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.
  • Ε.Π.Α.Ψ.Υ Αυτοβοήθεια, Δικτύωση και Θεραπευτική υποστήριξη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
  • Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ “Πες το σ’εμάς” Καταπολέμηση της βίας, της λεκτικής βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Προάσπιση Δικαιωμάτων και ενίσχυση του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ “δεσμός”
  • Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ένωση Δημοτικών επιχειρήσεων και Αποκέντρωσης
  • Ελληνικό φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με το Norwegian Centre Against Racism.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα έργα εδώ.