Ίδρυμα Γκέιτς: Η πανδημία βαθαίνει τις οικονομικές ρωγμές- 31 εκατ. άνθρωποι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ίδρυμα Γκέιτς: Η πανδημία βαθαίνει τις οικονομικές ρωγμές- 31 εκατ. άνθρωποι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
epa04579358 Melinda French Gates, Co-Chair, Bill & Melinda Gates, (L), and William H. Gates III, Co-Chair, Bill & Melinda Gates Foundation, (R), speaks during a panel session at the 45th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 23 January 2015. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 21 to 24 January, is 'The New Global Context.' EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αριθμοί σημαίνουν ότι το ίδρυμα αναμένει ότι 700 εκατομμύρια θα παραμείνουν σε συνθήκες φτώχειας έως το 2030.

Η πανδημία έχει οδηγήσει περισσότερους από 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια και έχει διευρύνει το οικονομικό χάσμα, όπως αναφέρει έκθεση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Οι αριθμοί σημαίνουν ότι το ίδρυμα αναμένει ότι 700 εκατομμύρια θα παραμείνουν σε συνθήκες φτώχειας έως το 2030.

Εκτιμάται ότι το 90% των αναπτυγμένων οικονομιών θα ανακτήσουν τα προ-πανδημίας κατά κεφαλήν εισοδήματά τους έως το επόμενο έτος, ενώ μόνο το ένα τρίτο των χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει εντείνει τις ανισότητες, τονίζει η έκθεση.

Τα εισοδήματα 13 εκατομμυρίων γυναικών θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 φέτος, ενώ οι μισθοί των ανδρών αναμένεται να ανακάμψουν σε μεγάλο βαθμό.

Η έκθεση έρχεται την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για τις δυσανάλογες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα φτωχότερα έθνη. Τον Αύγουστο, μια έρευνα της Τράπεζας Ασιατικής Ανάπτυξης υπολόγισε ότι περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην αναπτυσσόμενη Ασία είχαν πέσει σε ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης.

«Τον τελευταίο χρόνο, ήταν αδύνατο να αγνοηθούν οι έντονες ανισότητες όχι μόνο στο ποιος αρρώστησε και ποιος πέθανε – αλλά και στο ποιος έπρεπε να πάει στη δουλειά, ποιος θα μπορούσε να εργαστεί από το σπίτι και που έχασε εντελώς τη δουλειά του», συνοψίζει η έκθεση του Ιδρύματος Γκέιτς.

«Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας είναι τόσο παλιές όσο και τα ίδια τα συστήματα υγείας, αλλά χρειάστηκε μια παγκόσμια πανδημία για να υπενθυμίσει με δύναμη στον κόσμο τις συνέπειές τους», τονίζεται επίσης.