Ιερά Σύνοδος: Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Ιερά Σύνοδος: Καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (Κ) φωτογραφίζεται με τον νέο μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμο (Α) και τον νέο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο (Δ) μετά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για την εκλογή νέων μητροπολιτών της Κεφαλληνίας και της Νέας Κρήνης , Τρίτη 26 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Φερδής

Η έκτακτη σύνοδος της εκκλησιαστικής ηγεσίας τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος όσων θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

 

Την απόφαση ότι δεν θα αποδεχτεί κανένα παράγωγο του ονόματος «Μακεδονία» για το όνομα της ΠΓΔΜ, γνωστοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έπειτα από έκτακτη συνεδρία η ηγεσία της Εκκλησίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι «ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου Μακεδονία ή παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της Μακεδονίας».

Στην ίδια ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τις επαφές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας τα εξής: «κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν την νηφάλια και ενωτική επισήμανση του Μακαριωτάτου Προέδρου Της, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στην διάρκεια της ενημέρωσής του από τον Πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή Του, από τον Μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος».

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια για την ονομασία των Σκοπίων, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι « κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».