Ιεράπετρα: Η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Ιεράπετρα: Η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Σήμα «free ebola» πήρανε οι περισσότεροι από 700 μετανάστες που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο - Βίντεο.

Aρνούνται κατηγορηματικά να κατέβουν στην Κρήτη τέσσερις μετανάστες που ζητούν από τις αρχές να τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορτηγό πλοίο «Baris» -που αγκυροβόλησε σήμερα το πρωί λίγα μέτρα έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας- επικρατεί ένταση καθώς οι 4 μετανάστες προσπαθούν να πείσουν και άλλους ομοεθνείς τους. Από την πλευρά τους οι αρχές προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πείσουν τους μετανάστες να αποβιβαστούν στην Ιεράπετρα.

Νωρίτερα, δύο μαχαιρωμένοι βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου «Baris» το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση καθώς πάνω του ήταν στοιβαγμένοι 750 μετανάστες -από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν– ανάμεσά τους 100 παιδιά και 150 γυναίκες κάποιες εκ των οποίων σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

«Η μεγαλύτερη επιχείρηση της τελευταίας δεκαετίας»
Η συγκεκριμένη διάσωση μεταναστών είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας που έχει επιχειρηθεί στην Μεσόγειο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, Ανδρέα Μαμαντόπουλο.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης της τελευταίας δεκαετίας στη Μεσόγειο. Αυτό που την διαφέρει είναι αφ’ ενός ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών αλλά και ο κίνδυνος λοιμωδών νοσημάτων. Λήφθηκαν όλα τα μέτρα και όλα τα τμήματα του Ερυθρού Σταυρού είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε ο κ. Μαμαντόπουλος ο οποίος παράλληλε τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι «ναυαγοί πρόσφυγες μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Το ανθρωπιστικό κομμάτι δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Η Κρήτη δεν θα κάνει σε καμία περίπτωση τα νερά της, υγρό τάφο».

Οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στο πλοίο ήταν οι άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις 12 ατόμων, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού.

Μάλιστα, στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου εντοπίστηκαν δύο μετανάστες οι οποίοι φέρουν τραύματα από μαχαίρι με τις αρχές να προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Οι δύο μετανάστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής για να περιθάλψουν οι γιατροί τις πληγές τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Έλεγχος για Έμπολα
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι γιατροί, οι διασώστες και οι Σαμαρείτες που έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στους μετανάστες ενώ τους εξέτασαν και εξονυχιστικά για μολυσματικές ασθένειες.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 8 το πρωί. Στο πλοίο ανέβηκαν 15 γιατροί, αρκετοί από τους οποίους είναι Αραβόφωνοι που υπηρετούν στην Κρήτη ως ιδιώτες. Οι γιατροί έκαναν την κλινική εξέταση και την θερμομέτρηση προκειμένου να ελεγχθούν για Έμπολα αλλά και να γίνει μία πρώτη διαλογή στα πιο βαριά περιστατικά», επεσήμανε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου που βρίσκεται στην Ιεράπετρα.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε σήμα «free ebola» και άρχισε η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών στην στεριά. Το μόνο περιστατικό που θορύβησε για λίγο τους γιατρούς ήταν ένα παιδάκι που είχε πυρετό 38,5 με τις εξετάσεις να δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο κρυολόγημα.

Στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας οι μετανάστες
Οι 750 μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν αρχικά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας με πρώτο μέλημα τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών είναι από τη Συρία και εκεί υπάρχει πολιομυελίτιδα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πρώτη κίνηση είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο κ. Ευσταθίου ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι «οι Σύριοι, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες του ΠΟΥ και του ΟΗΕ θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι μετανάστες όμως που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα θα μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής κράτησης και φύλαξης που έχουμε».

Από χθες το Κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι έτοιμο για να δεχθεί τον μεγάλο αυτό αριθμό των μεταναστών.

«Αυτή τη στιγμή το κλειστό Γυμναστήριο μπορεί να φιλοξενήσει αυτούς τους μετανάστες. Υπάρχει νερό, θέρμανση και όλα όσα χρειάζονται οι άνθρωποι ενώ θα υπάρχει φρούρηση του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις», επεσήμανε ο δήμαρχος της Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει»
Ο δήμος Ιεράπετρας, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, Θεοδόσης Καλαντζάκης, δεν μπορεί να αντέξει έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών για αρκετό καιρό.

«Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μία βδομάδα περίπου, είμαστε προετοιμασμένοι και η Ιεράπετρα μπορεί να το αντέξει. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε. Θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει στο πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν τα κέντρα προσωρινής κράτησης και φύλαξης και θα πρέπει η Πολιτεία να οδηγήσει τους ανθρώπους εκεί», υπογράμμισε σχετικά στο cretapost ο κ. Καλαντζάκης.

Επί ποδός και τα νοσοκομεία
Ήδη από χθες βρίσκονται σε επιφυλακή και τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου (Σητείας, Ιεράπετρας, Νεάπολης και Αγίου Νικολάου).

«Το νοσοκομείο της Ιεράπετρας είναι έτοιμο μετά και τις εντολές αλλά και την καθοδήγηση του διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Πάνου Ευσταθίου. Έχουμε έτοιμη την ομάδα υποδοχής των μεταναστών σε περίπτωση που έχουμε βαριά περιστατικά. Επίσης υπάρχει ομάδα άμεσης επέμβασης με αναισθησιολόγο και καρδιολόγο και ανθρώπους που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην απολύμανση του χώρου που θα φιλοξενηθούν οι οικονομικοί μετανάστες», δήλωσε στο cretapost, ο διοικητής του νοσοκομείου Ιεράπετρας, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Πηγή: News247.gr, cretapost.gr