«Ιερό αντάρτικο»: Ποιες εκκλησίες άνοιξαν παρά τα μέτρα

«Ιερό αντάρτικο»: Ποιες εκκλησίες άνοιξαν παρά τα μέτρα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα περιοριστικά μέτρα έσπασαν οι υπεύθυνοι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο, που αψήφησαν τους περιορισμούς των Αρχών και άνοιξαν την εκκλησία για τους πιστούς.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό. Μέσα υπήρχε οικογένεια με δυο παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς και ο ναός έκλεισε.

Στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία, σύμφωνα με το lamiareport.gr, νωρίς το μεσημέρι όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, έξω τον περίμεναν περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας, μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου.

Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα ξανάκλεισε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα, ειδικά σήμερα πολλοί ιερείς και επίτροποι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κάνοντας τον αστυνομικό, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αγνοώντας τις οδηγίες και τα μέτρα θέλησαν να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

«Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικούς ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς. Εφαρμόζουμε τις αυστηρές εντολές του Μητροπολίτη μας και όλα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ο δικός μας ρόλος δεν είναι κατασταλτικός….» έλεγε ένας από τους ιερείς στο LamiaReport.

Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες στη Λαμία άγνωστοι καλούσαν σε «ντου» στις εκκλησίες, με αφίσες σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Μεγάλη Εβδομάδα Ανάσταση! Εισβολή στις εκκλησίες. Όλοι μαζί… αλλιώς σκλαβιά» ήταν το μήνυμα σε μια από τις αφίσες. «Ανοικτή Εκκλησία, ελεύθερη Θεία Κοινωνία, Ανάσταση για όλους» έγραψε μια άλλη. Και η τρίτη έγραφε: «Οι Εκκλησίες χτίστηκαν με τα λεφτά του λαού! Θα μπούμε μέσα και θα κλειδώσουμε απέξω τους άθεους!».

Όπως αναφέρει το Sputink ανοικτός για λίγη ώρα έμεινε ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους Αττικής, στην πλατεία του Αγιού Θωμά στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Στην είσοδο βρίσκονταν δύο άτομα, τα οποίοι “ήλεγχαν” την είσοδο των πιστών ενώ παρών ήταν και ιερέας. Λίγο αργότερα η πόρτα του Ναού έκλεισε.

Παραβλέποντας την απόφαση για κλείσιμο των Ιερών Ναών έως τις 28/04, στην συμπρωτεύουσα πολλοί πιστοί ήταν μαζεμένοι στον προαύλιο χώρο πολλών εκκλησιών και περιμένουν να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή και να λένε πως πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.

Πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Σύμφωνα με το SELEO, oι πιστοί περιμένουν στο προαύλιο χώρο αλλά και στο πεζοδρόμιο προκειμένου να ανάψουν ένα κερί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στους Ναούς έσπευσαν αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πιστούς για τα μέτρα που λαμβάνονται αναφορικά με τις λειτουργίες των εκκλησιών.

Να σημειωθεί πως, με υπουργική απόφαση, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές έως τις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Ο στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η αποτροπή συνωστισμού των πολιτών έξω ή μέσα στους ναούς, κατά τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι λοιπόν, οι πιστοί έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.