Ιερώνυμος: Η Εκκλησία θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εάν…

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία εάν…
O Αρχιεπισκόπος Ιερώνυμος συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ) στην συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την επίσημη θέση της Εκκλησίας. Ποιοι θα τον εκπροσωπήσουν την ερχόμενη Κυριακή.

Τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπό τον όρο ότι θα διασφαλίζεται ο ειρηνικός και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρας του. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, η Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, τον μητροπολίτη Δράμας, Παύλο, και τον μητροπολίτη Χίου, Μάρκο.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μετά την επίσκεψη των επίσημων διοργανωτών του συλλαλητηρίου των Αθηνών, στην Αρχιεπισκοπή και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Οι διοργανωτές, η κ. Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζής, γ.γ. του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και ο κ. Μιχάλης Πατσίκας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, υπέβαλαν τα σέβη τους στον Αρχιεπίσκοπο και ζήτησαν την ευχή του.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε στους διοργανωτές την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαχρονικά διατυπωθεί, περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Τόνισε μάλιστα, ότι η Εκκλησία, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, πρώτη διατύπωσε τη σαφή άποψή της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα.

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Υπογράμμισε, τέλος, ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.