Ύφεση 5% στη Γερμανία το 2020 προκάλεσε ο κορωνοϊός και τα lockdown

Ύφεση 5% στη Γερμανία το 2020 προκάλεσε ο κορωνοϊός και τα lockdown
epa08089161 A general view of Pariser Platz square with a Christmas tree and a Hanukkah menorah in front of the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, 24 December 2019. EPA/OMER MESSINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα προκαταρκτικά στοιχεία, που είναι ελαφρώς καλύτερα από την πρόβλεψη για -5,1%, έρχονται μετά από την οικονομική αναταραχή και τα lockdown που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού σε όλον τον πλανήτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας κατέγραψε βουτιά 5% το 2020, η χειρότερη συρρίκνωσή του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, ύστερα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα, προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Η γερμανική οικονομία εισήλθε σε μια βαθιά ύφεση ύστερα από μια δεκαετία ανάπτυξης», ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η επίδοση ήταν ωστόσο καλύτερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης που ανέμενε συρρίκνωση κατά 5,5%. Και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη από τη χειρότερη ιστορικά πτώση της, του -5,7% το 2009, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όπως η πλειονότητα των οικονομιών, η Γερμανία επλήγη σφοδρά από την πανδημία της Covid-19, και τους περιορισμούς που την ακολούθησαν.

Το πρώτο κύμα την άνοιξη προκάλεσε συρρίκνωση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 9,8% το δεύτερο τρίμηνο. Ύστερα από ανάκαμψη κατά 8,5% το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε εκ νέου από το φθινόπωρο καθώς αναζωπυρώθηκε και πάλι η επιδημία.

Η Γερμανία έλαβε αυστηρά μέτρα «μερικού lockdown» τον Δεκέμβριο με το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατέβασαν ρολά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο οι περιορισμοί αυτοί είχαν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία σε σχέση με το πρώτο κύμα, χάρη στις καλές επιδόσεις της εξαγωγικής βιομηχανίας, ως αποτέλεσμα του δυναμισμού της κινεζικής αγοράς.

«Η γερμανική οικονομία επλήγη λιγότερο σκληρά κατά το δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο», δήλωσε ο Γκεόργκ Τίελ, πρόεδρος της Destatis.