Ύφεση 8%-9% φέτος αναμένει ο Χρ. Σταϊκούρας

Ύφεση 8%-9% φέτος αναμένει ο Χρ. Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσον αφορά το αν η Ελλάδα αντέχει ένα δεύτερο lockdown, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα είναι βαρύ.

Μεταξύ 8% και 9% εκτίμησε ότι θα κινηθεί η ύφεση φέτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο cnn.gr, ανεβάζοντας ελαφρώς το μέγεθος σε σχέση με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για ύφεση 7,9%, που εμφάνιζε ως επικρατέστερο ο ίδιος έως τώρα.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση της κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η πορεία του ΑΕΠ είναι απολύτως συνδεδεμένη με την πανδημία, η εξέλιξη της οποίας τους τελευταίους 2,5 μήνες δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει κυρίως να μην ξεπεράσει η ύφεση το 10%, να μην φτάσει δηλαδή σε διψήφιο ποσοστό.

Σε πολύ πιο ώριμο σημείο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την προετοιμασία των προτάσεων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε εξάλλου ο κ. Σταϊκούρας.

Μάλιστα σημείωσε ότι σε περίπου 20 ημέρες η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποβάλει κάποιες πρώτες προτάσεις (τις οποίες δεν θέλησε να αποκαλύψει), ενώ εκτίμησε ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα μπορέσουν να γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα αντέχει ένα δεύτερο lockdown, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι το κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα είναι βαρύ.

Υπενθύμισε τη δήλωσή του στην «Κ» της Κυριακής (27/9/20) ότι το κόστος ενός καθολικού μηνιαίου lockdown είναι 2,5-3 μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση, εφόσον η κυβέρνηση κάνει μια τέτοια επιλογή, να την υποστηρίξει μέσω των ταμειακών διαθεσίμων, που σήμερα φτάνουν τα 37,7 δισ. ευρώ.

Σχετικά, τέλος, με την πιθανότητα νέας εξόδου στις αγορές, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι την ώρα που δανείζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και πολλές χώρες, η Ελλάδα πρέπει να φερθεί έξυπνα και να βρει τη σωστή στιγμή για να το κάνει.

Σημείωσε, πάντως, ότι θέλουμε να έχουμε συστηματική επαφή με τις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλό κόστος.