Ifo για Γερμανία: Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «πασχίζει χωρίς αποτέλεσμα»

Ifo για Γερμανία: Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «πασχίζει χωρίς αποτέλεσμα»
Photo: pixabay.com
«Επιβεβαίωσε ότι η γερμανική οικονομία είναι εξαιρετικά αδύναμη», ανέφερε η Capital Economics.

Σε στάσιμα «νερά» παρέμεινε η γερμανική οικονομία για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ifo για τη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 85,7 μονάδες έναντι 85,8 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 85,2 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 88,7 μονάδες από 89 μονάδες τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 88 μονάδες.

Ο δείκτης προσδοκιών για τη γερμανική οικονομία -για τους επόμενους 6 μήνες- διαμορφώθηκε στις 82,9 μονάδες από 82,6 μονάδες τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 83 μονάδες.

«Η γερμανική οικονομία πασχίζει χωρίς να φαίνεται κάποιο αποτέλεσμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ερευνών του ινστιτούτου, Κλάους Βόλχραμπε, είπε πως τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία κινείται σε συρρίκνωση για το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από τη στασιμότητα που εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λένε οι αναλυτές

«Συνολικά, το Ifo επιβεβαίωσε ότι η γερμανική οικονομία είναι εξαιρετικά αδύναμη», ανέφερε η Capital Economics σε σημείωμα της, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, ο οποίος έχει καλύτερη σχέση με το ΑΕΠ «δείχνει τώρα ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά περίπου 1% σε επίπεδο τριμήνου Αυτή είναι μια ακόμη χειρότερη εικόνα από αυτή που διαμορφώνει ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο και συνάδει με τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5%

Σε έκθεση της ING σημειώνεται πως μια αλλαγή νοοτροπίας εξαπλώνεται στη χώρα. «Οι γερμανικές επιχειρήσεις, καθώς και οι πολιτικοί και ολόκληρη η οικονομία, αρχίζουν σταδιακά να συνηθίζουν στην ιδέα ότι η οικονομία θα έχει μια μεγαλύτερη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης. Από αυτή την άποψη, ο σημερινός δείκτης Ifo είναι δυστυχώς μόνο μια επιβεβαίωση και δείχνει ότι δεν είμαστε καθόλου κοντά σε σημείο μεταστροφής» της παραπάνω τάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: