Ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία παραμένει η Ελλάδα

Ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία παραμένει η Ελλάδα
Mύθο χαρακτηρίζει την συνεισφορά της εμπορικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, και υπολογίζει την συνεισφορά της στο ΑΕΠ της Ελλάδας μόλις σε 1%, αν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 4 έως 7.5%. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εμπορική ναυτιλία άντεξε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και εξακολουθεί να είναι η πρώτη στον κόσμο ως προς τη μεταφορική ικανότητα.

«Η άποψη της Ακρόπολης έχει γίνει για όλο τον κόσμο το σύμβολο ενός αβυσσαλέου χρέους, που συνοδεύεται από προγράμματα διάσωσης, 450 μεταρρυθμίσεις, τέσσερις κυβερνήσεις σε οκτώ χρόνια και λιτότητα … Αδιανόητο στον σύγχρονο κόσμο!», γράφει το Euronews.

Η Ελλάδα παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία

Όπως τονίζει το Euronews για να βγει από τα μνημόνια, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Η συνέχιση αυτής της πορείας σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας σημαίνει ότι οι φόροι θα παραμείνουν υψηλοί. Κάτι που δεν είναι ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές.

Μπορουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λ.χ. στον τομέα της ναυτιλίας, να αλλάξουν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων; Η εμπορική ναυτιλία άντεξε στη διάρκεια της μακράς καταιγίδας της οικονομικής κρίσης: Εξακολουθεί να είναι η πρώτη στον κόσμο ως προς τη μεταφορική ικανότητα. Συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου, σχεδόν το ένα τέταρτο του στόλου μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην και περισσότερο από 15% του στόλου μεταφοράς χημικών προϊόντων.

Ο τομέας αυτός συμβάλλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Το 2017, οι ναύλοι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 17% (ετήσια αύξηση), με συνολική αξία που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ. Προκειται για «εντυπωσιακά στοιχεία» τονίζει το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα πλοία που αντιστοιχούν στο 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας κίνησης βρίσκονται σε χέρια Ελλήνων πλοιοκτητών!». Ωστόσο, και αυτός ο τομέας, όπως και η ελληνική κοινωνία εν γένει εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, όπως η υπερβολική φορολογία, συνεχίζει. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη θα οικοδομηθεί στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρεται.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Αθανάσιος Ευαγγελάκης, φοβάται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κρίση δεν θα επιλυθούν με το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης. Η εμπορική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, αναφέρεται επίσης, ενώ και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης, υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ένα στην τρία καταστήματα στην Αθήνα έκλεισε.

Ακόμη, στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται παλαιότερη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στη δημοσιογράφο του τηλεοπτικου δικτύου Maithreyi Seetharaman και την εκπομπή Real Economy. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε στο Euronews το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Μίλησε για το νέο επενδυτικό περιβάλλον, τον σχεδιασμό της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Μια νέα πορεία για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια κρίσης

«Στα οκτώ χρόνια που έχουν περάσει από τότε, η χώρα έχει συσσωρεύσει τεράστιο χρέος, έχει εφαρμόσει τρία μνημόνια-προγράμματα διάσωσης και 450 μεταρρυθμίσεις. Στο διάστημα αυτό, τα ηνία της χώρας είχαν τέσσερις κυβερνήσεις, που έχουν εφαρμόσει μέτρα λιτότητας που δεν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στην εποχή μας» γράφει το Euronews για να υπογραμμίσει: «Παρά την αποπληρωμή των δανείων της χώρας με τη βοήθεια της Ευρωζώνης πολλά εκ των οποίων ολοκληρώνονται μετά το 2060, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να χαράξουν από κοινού μια νέα πορεία, μετά από μια περίοδο ύφεσης που φαινόταν ατελείωτη».

Στη συνέχεια τo Euronews παραθέτει χρονιές σταθμούς της κρίσης έως την 20η Αυγούστου 2018:

«Το 2010, η Ελλάδα ανακοινώνει ότι τα ελλείμματα της είναι υψηλότερα από αυτά που δήλωνε. Ευρωζώνη και ΔΝΤ εφαρμόζουν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλώσεις που ξεκινούν για τα μέτρα λιτότητας διαρκούν μήνες.

Το 2011, οι ιδιώτες πιστωτές αναγκάζονται σε κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους το οποίο διακατέχουν. Ακολουθεί η πρώτη από τις τέσσερις κυβερνητικές αλλαγές: τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίζεται πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το 2012 η Ελλάδα μπαίνει στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Ακολουθούν άλλες δύο κυβερνητικές αλλαγές: Ο Λουκάς Παπαδήμος παραιτείται, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου του 2012, και τον διαδέχεται ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος. Τον Ιούνιο του 2012, πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς. Στο διάστημα αυτό, προωθούνται νέα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες διαδηλώσεις και άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την εξουσία. Ακολουθούν μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους θεσμούς, που οδηγούν στην επιβολή capital controls. Στη συνέχεια, το 61% των Ελλήνων καταψηφίζει μέσω δημοψηφίσματος την πρόταση της Κομισιόν. Η κυβέρνηση μετά από μια δραματική διαπραγμάτευση, συμφωνεί τελικά στους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, που ακολουθεί και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, αναζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Το 2017, το ΔΝΤ εγκρίνει μια προκαταρκτική συμφωνία και η Κομισιόν προτείνει την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Το Eurogroup συμφωνεί μετά από έντονες συζητήσεις για τον τερματισμό του στις 20 Αυγούστου 2018».