Ικανοποιημένο δηλώνει το 73% των Ελλήνων εργαζομένων

Ικανοποιημένο δηλώνει το 73% των Ελλήνων εργαζομένων
Το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία κάνει τους εργαζόμενους να αισιοδοξούν για το μέλλον

Το αίσθημα ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει, έπειτα από μια δεκαετή ύφεση, στη σωστή ρότα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στην ψυχολογία των εργαζομένων οι οποίοι σε ένα ποσοστό 73% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, ενώ διατηρούν υψηλές προσδοκίες για τη χρονιά που θα έρθει.

Τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγαν από κοινού, η Edenred, ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος και η Focus Bari, είναι άκρως εντυπωσιακά και υπογραμμίζουν ότι η αισιοδοξία, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες επιστρέφουν στους κόλπους των επιχειρήσεων που κλήθηκαν να επωμιστούν και το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος. Στόχος της έρευνας ήταν η μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα, η κατανόηση των αναγκών τους από τη σημερινή τους εργασία, με τελικό σκοπό να προσφέρει στους επαγγελματίες του HR, πληροφορίες και προτάσεις για τη βελτιστοποίηση του εργασιακού περιβάλλοντος, δεδομένης της σημερινής κατάστασης.

«Είναι η πρώτη χρονιά που διεξάγουμε την έρευνα και ο λόγος που αποφασίσαμε να την κάνουμε ήταν γιατί θεωρούμε ότι βγαίνοντας από την κρίση πρέπει να κατανοήσουμε τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται, να αφουγκραστούμε τι ζητούν οι εργαζόμενοι και φυσικά τι κινητοποιεί τα νέα παιδιά. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι τα νεαρότερης ηλικίας άτομα ψάχνουν για αξιοκρατία και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη» δήλωσε στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edenred, Γιάννης Κολοβός.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα και όπως αποκάλυψε αντίστοιχη έρευνα θα εκπονηθεί και για το 2020, στην οποία θα προστεθούν νέες μεταβλητές ώστε να εμβαθύνουν ακόμα πιο πολύ. «Το οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, διαφαίνεται η προοπτική και το επόμενο βήμα είναι να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας» επεσήμανε.

Σύμφωνα με την Άννα Καραδημητρίου, Αντιπρόεδρο της Focus Bari, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας, οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 51 ετών σημείωσαν το υψηλότερο σκορ σε ότι αφορά τον βαθμό ικανοποίησης (7,9) ενώ οι εργαζόμενοι έως 30 ετών (7,1). Μάλιστα η δεύτερη ηλικιακή κατηγορία είναι και αυτή που τρέφει τις χαμηλότερες προσδοκίες, γεγονός που, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να θορυβήσει τα τμήματα HR, καθώς αυτή η γενιά δεν διστάζει να εγκαταλείψει μια εταιρεία για χάρη κάποιας άλλης που της εξασφαλίζει την προοπτική εξέλιξης.

Ως προς το βαθμό ικανοποίησης ανά θέση εργασίας και εκεί τα στοιχεία παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Στην περίπτωση των εργαζόμενων χωρίς υφιστάμενο διαμορφώνεται στο 7, στους προϊστάμενους – διευθυντές στο 7,6 ενώ στους ιδιοκτήτες, παρά τα ρίσκα και τα φορολογικά βάρη που επιφυλάσσει το επιχειρείν, ο βαθμός ικανοποίησής τους ανήλθε  στο 8,3!

Στην έρευνα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως για το engagement των εργαζομένων δεν έχει σημασία το μέγεθος της επιχείρησης, αν είναι εθνική ή πολυεθνική, αλλά η εταιρική κουλτούρα, το όραμα και η φιλοσοφία της. Ωστόσο, η ψαλίδα ανοίγει στο κομμάτι των παροχών προς τους εργαζομένους, όπου οι εγχώριες εταιρείες είναι πιο φειδωλές, είτε γιατί τα προηγούμενα χρόνια η στρατηγική τους εστίαζε στη βιωσιμότητα, είτε γιατί δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς τη σύνδεση της παροχής κινήτρων με την αυξημένη απόδοση των στελεχών τους.

Ο μέσος όρος των παροχών που λαμβάνουν οι 1300 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο δείγμα είναι 4,1 (5 ο Μ.Ο. για τις πολυεθνικές και 3,4 για τις ελληνικές) με το ασφαλιστικό υγείας, τις διατακτικές σίτισης και τις παροχές σε είδος (κινητές, ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές) να αποτελούν τις δημοφιλέστερες. Στα «τάρταρα» βρίσκονται οι παροχές για παιδικό σταθμό, οι παροχές για well being και οι δωροεπιταγές για γραφική ύλη, ενώ υπήρξε και ένα μικρό ποσοστό εταιρειών που δεν δίνουν καμία παροχή.

Στις παραμέτρους που οι εργαζόμενοι έδωσαν βαρύτητα είναι η υποστήριξη που λαμβάνουν από τον προϊστάμενο, το αντικείμενο εργασίας, το αίσθημα ασφάλειας, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι ευκαιρίες εξέλιξης, καθώς και η ανταπόκριση αμοιβών σε θέση και ικανότητες. Τα άτομα άνω των 51 ετών είναι περισσότερο ικανοποιημένα με το αντικείμενο εργασίας (8,5) αλλά και με το αίσθημα ασφάλειας που τους παρέχει η εταιρεία τους. Στην ηλικιακή ομάδα 31-50 ετών το υψηλότερο σκορ κατεγράφη στο αντικείμενο εργασίας (7,8), ενώ οι κάτω των 30 ετών δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένοι από την υποστήριξη που λαμβάνουν από τον προϊστάμενό τους (7,7).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο η Edenred διέθεσε 1 ευρώ για τη στήριξη του έργου της ΕΛΕΠΑΠ, συγκεντρώνοντας το ποσό των 1500 ευρώ.