Ικανοποίηση για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Ικανοποίηση για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με την Ελλάδα δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Στην Αθήνα η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας-Τουρκίας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου.

Μεταξύ άλλων οι αντιπροσωπείες των δύο κρατών συζήτησαν στο υπουργείο Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, το Κυπριακό, την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας εν όψει της ελληνικής Προεδρίας, αλλά και θέματα πολιτιστικά και πολιτισμικά.

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, όπως η οικονομία, ο τουρισμός αλλά και η ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: To Μήλον της Έριδος του Ενεργειακού Ανταγωνισμού

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Δεκεμβρίου του 2013, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης αποτελεί και θέμα ασφάλειας για τις δύο χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της έναρξης των συνομιλιών και στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης για τη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και να τεθεί υπό την έγκριση του κυπριακού λαού, μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προστασία των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων και πρόσθεσε ότι τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, που ακολούθησε τις δηλώσεις προς τον Τύπο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις πολύ θετικές σχέσεις, όπως είπε, που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην υπογραφή 27 διμερών συμφωνιών μέσα σε τριάμισι με τέσσερα χρόνια, και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επόμενη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Ελλάδα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο ύψος των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, που σήμερα φθάνουν τα 5 δισ. δολάρια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια, ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπογράφουν καθημερινά Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα – Τουρκία: Σημειώσατε 1

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθύμισε ότι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, επισκέφθηκε τους Κωνσταντινουπολίτες του Παλαιού Φαλήρου, ενώ σήμερα το απόγευμα σκοπεύει να επισκεφθεί τον Σύλλογο Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Τουρκία, να τον ξεναγήσει στην περιοχή του Καραμάν, γενέτειρα των Καραμανλήδων.

Σχετικά με το θέμα των μειονοτήτων, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει τους δυο λαούς, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν ακόμη και τα «δύσκολα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- θέματα των σχέσεών μας. Όπως είπε, έχει σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις, οι συζητήσεις για το Αιγαίο να διεξάγονται σε φιλικό κλίμα.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της επιτάχυνσης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει στηρίξει κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος τόνισε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συμβάλει σημαντικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ