Ικανοποίηση στην Κύπρο για τις επιδόσεις των τραπεζών στα stress tests

Ικανοποίηση στην Κύπρο για τις επιδόσεις των τραπεζών στα stress tests

Το κυπριακό ΥΠΟΙΚ τονίζει πως κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν χρειάζεται κρατική στήριξη - Διαχειρίσιμο το έλλειμμα της Ελληνικής Τράπεζας.

Την οριστική σταθεροποίηση και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και τις  θετικές προοπτικές, που διαμορφώνονται για την κυπριακή οικονομία εκφράζουν τα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου μετά από την εξέλιξη αυτή δεν θα χρειαστεί η στήριξη από το κράτος οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος.

Όπως έδειξε η έκθεση της ΕΚΤ, ο Συνεργατισμός, η Τράπεζα Κύπρου και η Russian Commercial Bank ολοκλήρωσαν με πλεόνασμα την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Αντίθετα η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε έλλειμμα της τάξης των 105 εκατομμυρίων ευρώ. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «απόλυτα διαχειρίσιμο το κεφαλαιακό έλλειμμα, που παρουσιάζει η Ελληνική, επισημαίνοντας ότι θα υπερκαλυφθεί από τη μετατροπή των υφιστάμενων μετατρέψιμων χρεωγράφων και την έκδοση επιπρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου, διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες. Πρόσθεσε ότι η συνολική αξιολόγηση υπολογίζει ανάγκες ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελληνική Τράπεζα, ποσό το οποίο εντάσσεται και καλύπτεται πλήρως, από τις προγραμματισμένες ενέργειες για αύξηση κεφαλαίου.

Ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, Γουίλπορ Ρος, συνεχάρη την τράπεζα για την επιτυχία της. Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Ρος, τόνισε ότι «το θετικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης της Τράπεζας, να προχωρήσει μέσα στο 2014, σε προληπτική ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ». Επεσήμανε ακόμη ότι η Τράπεζα Κύπρου «διέρχεται εντυπωσιακή μεταμόρφωση, αφού έχει εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Russian Commercial Bank, Σώτος Ζακχαίος, δήλωσε ότι τα τέστ αντοχής απέδειξαν τόσο στο βασικό όσο και στο ακραίο σενάριο, ότι «η τράπεζα ικανοποιεί στο διπλάσιο τα απαιτούμενα κεφάλαια». Πιστοποιεί, είπε, ότι οι πελάτες της μπορούν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αξιοπιστίας από τη μεγαλύτερη ξένη τράπεζα της Κύπρου.

Ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, Μάριος Κληρίδης, είπε πως «πρέπει πλέον να τερματιστεί ο φόβος και ο πανικός που υπήρχε στον κόσμο, από τη διάδοση διάφορων φημών για κούρεμα». Εκτίμησε μάλιστα ότι ποσό ύψους ενός δισεκατομμυρίου 800 εκατομμυρίων ευρώ «είναι κρυμμένο σε σπίτια».