IKEA: Μια καινούργια, καλύτερη μέρα ξεκινάει από το σπίτι

IKEA: Μια καινούργια, καλύτερη μέρα ξεκινάει από το σπίτι
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Στόχος της ΙΚΕΑ είναι μέχρι το 2030 να εμπνεύσει και να βοηθήσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Mε στόχο να συμβάλει στη δηµιουργία ενός θετικού αντίκτυπου για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Οµίλου Fourlis, δίνει έµφαση στην υλοποίηση της στρατηγικής που συνδέεται µε τη βιωσιµότητα και είναι σύµφωνη µε τους στόχους βιώσιµης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Όραµα της εταιρείας είναι να δηµιουργήσει µια καλύτερη καθηµερινή ζωή για τους πολλούς ανθρώπους, προωθώντας την κυκλική κατανάλωση και εµπνέοντας παράλληλα τους καταναλωτές να ακολουθήσουν έναν υγιεινό και βιώσιµο τρόπο ζωής.

Οι δεσµεύσεις της εταιρείας εκτείνονται µέχρι το 2030, χρονιά που η ΙΚΕΑ φιλοδοξεί να είναι θετική προς το κλίµα, προχωρώντας σε µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου σε µεγαλύτερο βαθµό από ό,τι παράγει, και να µπορεί να προσφέρει προϊόντα που βασίζονται αποκλειστικά σε ανανεώσιµα ή ανακυκλωµένα υλικά.

Για να το πετύχει αυτό, η ΙΚΕΑ έχει ήδη θέσει τις βάσεις, προχωρώντας σε µια σειρά από εταιρικές πρωτοβουλίες και προϊοντικές αλλαγές.

Συγκεκριµένα, από το 2015 χρησιµοποιεί και διαθέτει αποκλειστικά λαµπτήρες LED, που καταναλώνουν έως και 85% λιγότερη ενέργεια από τους συµβατικούς. Ακόµα, από το 2020 έχει καταργήσει τα πλαστικά µίας χρήσης από τη συλλογή των προϊόντων της και τα εστιατόριά της, ενώ µέχρι το τέλος του 2021 προχωρά σε διακοπή της πώλησης των αλκαλικών µπαταριών, αντικαθιστώντας τες µε επαναφορτιζόµενες.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

H ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη µείωση σπατάλης νερού και ενέργειας στα καταστήµατά της καθώς και ορθολογικής διαχείρισης των απορριµµάτων.

Ακόµα, παρακολουθείται συστηµατικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και πραγµατοποιούνται παρεµβάσεις µε στόχο την αποδοτικότερη διαχείρισή τους, εφαρµόζοντας παράλληλα συγκεκριµένες πρακτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Αξίζει να σηµειωθεί πως το προσεχές διάστηµα θα ξεκινήσει η λειτουργία συστηµάτων παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστηµα) στο κατάστηµα ΙΚΕΑ Κύπρου, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την τοποθέτηση θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πέραν του καταστήµατος ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη όπου λειτουργεί ήδη.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τέλος, µε στόχο τη µείωση της σπατάλης τροφίµων στα εστιατόρια ΙΚΕΑ, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστηµα µέτρησης και καταγραφής των τροφίµων που απορρίπτονται. Έτσι, συνδυαστικά µε την εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίµων, υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίµων θα µειωθεί κατά 30%. Παράλληλα, τα µαγειρικά έλαια προωθούνται για ανακύκλωση, ενώ στο κατάστηµα ΙΚΕΑ Αεροδρόµιο γίνεται ορθή διαχείριση οργανικών απορριµµάτων, τα οποία προωθούνται για κοµποστοποίηση.

Oι δράσεις της ΙΚΕΑ, όµως, δεν σταµατούν εδώ. Η εταιρεία στέκεται αρωγός στην υιοθέτηση ενός πιο βιώσιµου τρόπου ζωής από τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους προσιτές και εύκολες λύσεις για να µειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα, εξοικονοµώντας νερό και ηλεκτρική ενέργεια, ανακυκλώνοντας αλλά και µειώνοντας τη σπατάλη πόρων και τροφίµων.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Για κάθε έναν από τους παρακάτω πυλώνες, η εταιρεία διαθέτει τις κατάλληλες λύσεις που µπορούν να µετατρέψουν κάθε σπίτι σε έναν βιώσιµο χώρο.

1. Για την εξοικονόµηση νερού, ένας ειδικός µηχανισµός είναι ενσωµατωµένος σε όλες τις βρύσες και τα ντους της IKEA, κάτι που µειώνει την κατανάλωση νερού σε ορισµένες µπαταρίες µπάνιου έως και 50%. Για την εξοικονόµηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι σειρές φωτισµού της ΙΚΕΑ διαθέτουν αποκλειστικά λαµπτήρες LED.

2. Για την προώθηση της ανακύκλωσης και την αποτελεσµατική διαχείριση των απορριµµάτων, προσφέρει ευέλικτους κάδους ανακύκλωσης και διαλογής απορριµµάτων.

3. Για τη µείωση της σπατάλης πόρων, παρέχει προϊόντα από βιώσιµες πηγές. Χρησιµοποιεί ξυλεία µε πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωµένη από δάση µε υπεύθυνη διαχείριση, και βαµβάκι που προέρχεται αποκλειστικά από βιώσιµες πρακτικές. Επιπλέον, στο τέλος του 2020, έκανε τη µετάβαση από περίπου 100.000 µετρικούς τόνους πρωτογενούς πολυεστέρα σε ανακυκλωµένο για τα υφασµάτινα προϊόντα της.

4. Για τη µείωση σπατάλης τροφίµων, προτείνει µια ποικιλία από αποθηκευτικές λύσεις τροφίµων που τα διατηρούν φρέσκα και την επόµενη µέρα.

Η ΙΚΕΑ θα συνεχίσει να προσφέρει οικονοµικές λύσεις και να εµπνέει τους ανθρώπους να προχωρούν σε µικρές αλλαγές, ώστε να µειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα, απολαµβάνοντας µια βιώσιµη ζωή στο σπίτι.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.