Οικογενειακή παράδοση

Οικογενειακή παράδοση

Ο Τέλης και ο Περικλής Θανόπουλος οδηγούν ως τέταρτη γενιά την πλέον µακρόχρονη εταιρεία ντελικατέσεν στην Ελλάδα.

Ο κλάδος του λιανεµπορίου τροφίµων στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν µια οικογενειακή και πιο συγκεκριµένα µια αδελφική υπόθεση. Κατά έναν σατανικό τρόπο οι τρεις κορυφαίες εταιρείες που διαχειρίζονταν σούπερ µάρκετ πριν από µερικές δεκαετίες ξεκινούσαν µε το «Αφοί» και τελείωναν µε την γνωστή πελοποννησιακή κατάληξη: Βασιλόπουλοι, Βερόπουλοι, Μαρινόπουλοι.

Μία από τις εναποµείνασες ελάχιστες εξαιρέσεις είναι η εταιρεία Δ. Θανόπουλος Α.Ε., που έχει στο τιµόνι της δύο αδέλφια, τον Τέλη και τον Περικλή Θανόπουλο, που συνεχίζουν µία οικογενειακή παράδοση τριών αιώνων (έτος ιδρύσεως 1877).

Από παιδιά θυµούνται τους εαυτούς τους να περνούν καθηµερινά µετά το σχολείο από το σούπερ µάρκετ-ντελικατέσεν και να βοηθούν στους πάγκους και στην αποθήκη. Γνώριζαν από τότε ότι το µέλλον τους είναι στην οικογενειακή επιχείρηση. «Ο πατέρας µάς έχει δώσει πολλές σωστές συµβουλές. Ίσως η σηµαντικότερη είναι να είµαστε δίκαιοι και να σεβόµαστε ο ένας τον άλλο. Επιπλέον, να αναπτυσσόµαστε µε µέτρο, να επιδιώκουµε την προσωπική επαφή µε τον πελάτη, να προσέχουµε πάντα την ποιότητα και να είµαστε ανταγωνιστικοί στις τιµές µας», θυµάται ο Περικλής, που σήµερα είναι διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας. «Επίσης, να επιστρέφουµε µέρος των κερδών στην τοπική κοινωνία µε χορηγίες και φιλανθρωπίες», έρχεται να συµπληρώσει ο Τέλης.

Διαβάστε ακόμη: Στροφή τώρα στο επιχειρείν για την ελληνική οικονομία

 Διαβάστε ακόμη: Θα ανατείλει ξανά ο «Ήλιος»;

Οι ρόλοι στην επιχείρηση είναι διαφορετικοί για τον καθένα, όµως οι στρατηγικές αποφάσεις ή αποφάσεις που σχετίζονται µε µεγάλες επενδύσεις εγκρίνονται και από τους δύο. Ο Τέλης έχει την ευθύνη των αγορών, της επιλογής προµηθευτών και προϊόντων, της διαπραγµάτευσης των εµπορικών συµφωνιών και της συνολικής εικόνας, λειτουργίας και ανάπτυξης των καταστηµάτων. Από την άλλη, ο Περικλής έχει την ευθύνη της διαµόρφωσης των τιµών πώλησης µε βάση τον ανταγωνισµό, του ελέγχου των εξόδων, των απωλειών και της κερδοφορίας, τη μηχανογράφηση, την πληρωµή των προµηθευτών, την ασφάλεια των καταστηµάτων και το γραφείο προσωπικού.

«Οι ρόλοι µας είναι και πρέπει να είναι διαφορετικοί, γιατί ο καθένας µας έχει διαφορετικά προτερήµατα από τον άλλον και οι καθηµερινές ανάγκες της επιχείρησης απαιτούν καταµερισµό των ευθυνών στους δυο µας και στα στελέχη της επιχείρησης µας», διευκρινίζει ο Περικλής. Ο ίδιος αναγνωρίζει ως προτερήµατα στον µεγαλύτερο αδελφό του και πρόεδρο της εταιρείας ότι είναι ένας άνθρωπος µε θέληση, πάντα αισιόδοξος, µε πείσµα και ικανότητα στις διαπραγµατεύσεις. Με τη σειρά του ο Τέλης αναγνωρίζει στον αδελφό και συνεργάτη του Περικλή ότι είναι ένας πολυµήχανος και δίκαιος επιχειρηµατίας, δουλευταράς και λεπτολόγος. Ποιο είναι το κοινό όραµα που τους ενώνει; «Να συνεχίσουµε την παράδοση των προγόνων µας» αναφέρει ο Τέλης, και συµπληρώνει: «Θέλουµε µια οικογενειακή επιχείρηση µε ευχαριστηµένους πελάτες, που επιβιώνει λόγω της εξειδίκευσής της, προσφέροντας τη µεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων που υπάρχει στην Ελλάδα, στην υψηλότερη ποιότητα, µε σωστή εξυπηρέτηση από το προσωπικό µας. Και όλα αυτά σε άκρως ανταγωνιστικές τιµές».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα