Εικονική πραγματικότητα: Ένα οικοσύστημα δισεκατομμυρίων

Εικονική πραγματικότητα: Ένα οικοσύστημα δισεκατομμυρίων

Πάνω από 300 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον κλάδο του VR και τζιράρουν εκατομμύρια. 

Πάνω από 300 εταιρείες συνθέτουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα της «εικονικής πραγματικότητας» σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσαν το The Venture Reality Fund και το γαλλικό LucidWeb.

Η εταιρεία The Venture Reality Fund, με έδρα τη Silicon Valley, καταγράφει όλες τις επενδύσεις που γίνονται στο κομμάτι του Augmented Reality (AR) και Virtual Reality (VR) και δημιούργησε το πρώτο γράφημα που δείχνει την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο και τον αυξανόμενο αντίκτυπο που έχει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η χαρτογράφηση του «Ευρωπαϊκού Τοπίου VR βασίστηκε πάνω σε εκτενή έρευνα και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών με «πρεσβευτές» του VR σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 300 VR startups εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 116 για να είναι μέρος της πρώτης έκδοσης του VR Τοπίου στην Ευρώπη, γνωστό και ως «VR Landscape Europe».

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιχνίδια είναι ο πιο ανταγωνιστικός τομέας στον χώρο, και εκεί δραστηριοποιούνται οι εταιρείες που έχουν λάβει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, όπως οι CCP Games (Ισλανδία), nDreams (Ηνωμένο Βασίλειο), Resolution Games (Σουηδία) Solfar Studios (Ισλανδία), και MindMaze – η σουηδική εταιρεία που σήκωσε 100 εκα. Δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει σηκώσει ποτέ VR εταιρεία.

Επίσης, τα «βλέμματα» στο κομμάτι της δημιουργίας 360 VR Software και Ηardware, μαγνητίζουν οι γαλλικές VideoStitch και Giroptic.

Ένας άλλο κλάδος πέρα από τα παιχνίδια, ο οποίος δίνει προστιθέμενη αξία στον κλάδο και αυξάνει τα έσοδα των εταιρειών σε όλη την Ευρώπη, είναι το VR real estate, με εταιρείες όπως η σουηδική Diakrit και η ολλανδική TheConstruct να ξεχωρίζουν.

Τέλος, στο κομμάτι δημιουργίας συστημάτων Head Mounted Display (HMD) (κεφαλόφωνα εικονικής πραγματικότητας στα ελληνικά) ξεχωρίζουν οι Homido απ’ τη Γαλλία και Starbreeze απ’ τη Σουηδία.

Επιπλέον, οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη 3D εργαλείων έχουν τη τιμητική τους, αφού έχουν γίνει σημαντικές εξαγορές στον κλάδο. Αναλυτικότερα, η Google εξαγόρασε την ιρλανδική Thrive Audio, το Facebook την Two Big Ears απ’ τη Σκοτία και το Snapchat απέκτησε την Seen/Obvious Engineering με έδρα το Λονδίνο.

Τέλος, εταιρείες απ’ το χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και του fitness οι οποίες χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για την ιατρική εκπαίδευση, την ψυχική θεραπεία (άγχος, σύνδρομο Asperger) και την φυσική αποκατάσταση, έχουν ήδη ανοδική πορεία. Η Psious απ’ την Ισπανία και η MDLinking απ’ το Άμστερνταμ είναι δύο παραδείγματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Να σημειωθεί πως οι περισσότερες από τις μισές από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα έχουν ως έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ συνολικά, η Γαλλία έχει αναλάβει τον ηγετικό ρόλο ως η χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται οι περισσότερες VR startups.

«Η βιομηχανία VR ανθεί και όχι μόνο στις ΗΠΑ ή την Ασία. Η γηραιά ήπειρος άργησε να κάνει την αρχή, αλλά σίγουρα κάλυψε την απόσταση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών» δήλωσε ο Leen Segers, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της LucidWeb.