Οικονομία και επενδύσεις: Απότομη προσγείωση ή συγχρονισμένη ανάκαμψη το 2020;

Οικονομία και επενδύσεις: Απότομη προσγείωση ή συγχρονισμένη ανάκαμψη το 2020;
O επενδυτικός οδηγός του Fortune για το 2020: Tι θα φέρει η νέα χρονιά. Οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για ΗΠΑ – Ευρωζώνη και η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας  - Τι θα γίνει με νομίσματα, αγορές, ομόλογα και μετοχές.

«Επιβράδυνση της παγκόσµιας οικονοµίας» ή, αλλιώς, «µέτρια αύξηση της παγκόσµιας ανάπτυξης» είναι οι δύο φράσεις που συµπυκνώνουν τις εκτιµήσεις των αναλυτών για το 2020. Και παρότι οι προβλέψεις για ύφεση το 2019 αποδείχθηκαν υπερβολικές και για τη νέα χρονιά το ενδεχόµενο αυτό φαίνεται να αποµακρύνεται, οικονοµολόγοι, επενδυτικοί οργανισµοί και οίκοι αξιολόγησης συγκλίνουν στο ότι οι µεγαλύτερες οικονοµίες του πλανήτη θα έχουν χαµηλές «πτήσεις».

Το βασικό ερώτηµα είναι αν οι αγορές θα αποφύγουν την απότοµη προσγείωση. Οι εκτιµήσεις περιλαµβάνουν σηµαντικούς κινδύνους, οι οποίοι συνδέονται µε µια µεγαλύτερη του αναµενοµένου επιβράδυνση της παγκόσµιας ανάπτυξης και της συναλλακτικής δραστηριότητας εξαιτίας του εµπορικού προστατευτισµού. Επίσης, το ενδεχόµενο αποχώρησης του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) χωρίς τη σύναψη συµφωνίας, η απότοµη διόρθωση στις χρηµατοπιστωτικές αγορές, η κλιµάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης αποτελούν σηµαντικές µεταβλητές κινδύνου.

Σε επίπεδο προσώπων, ο Donald Trump και το βρετανικό ισοδύναµό του, ο πρόσφατα θριαµβευτής στις εκλογές Boris Johnson, συνδέονται µε τους περισσότερους παράγοντες που προκαλούν ανησυχία και µπορούν να επηρεάσουν την επίδοση των αγορών και φέτος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε µια εκλογική χρονιά για τον ίδιο, συνεχίζει να προκαλεί µε τις αποφάσεις του αβεβαιότητα τόσο στους CEOs των επιχειρήσεων όσο και στην παγκόσµια οικονοµία. Όπως πολύ εύστοχα περιγράφει σε άρθρο του, που έχετε την τύχη να διαβάσετε σε αυτό το τεύχος, ο Geof Colvin του αµερικανικού Fortune, ο Αµερικανός Πρόεδρος ζει στον φανταστικό κόσµο των εύκολα κερδισµένων εµπορικών πολέµων, πλήττει το εµπόριο και προκαλεί συγκρούσεις οι οποίες έχουν αρνητικά αποτελέσµατα όχι µόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες δύο µεγαλύτερες οικονοµίες του πλανήτη, την Κίνα και την Ευρώπη. Η ανάπτυξη διεθνώς θα µειωθεί στο 3% το επόµενο έτος, προβλέπει το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Πρόκειται για την πιο χαµηλή ανάπτυξη µετά την οικονοµική κρίση. Ο νούµερο ένα λόγος; Η αύξηση των εµπορικών φραγµών, που προκαλείται από τις συχνά αψυχολόγητες αποφάσεις του Αµερικανού Προέδρου.

Από την άλλη, ο Boris Johnson καλείται να διαχειριστεί την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρώπη. Όπως µας αναφέρει η Pimco σε επικοινωνία που είχαµε µαζί της, για το Brexit υπάρχουν δύο βασικά σενάρια που συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό πιθανότητας: µια περιορισµένη συµφωνία ελεύθερου εµπορίου ή µια παράταση της µεταβατικής περιόδου.

«Στο πρώτο σενάριο, η διαπραγµάτευση µιας συνολικής συµφωνίας ελεύθερου εµπορίου σε λιγότερο από έναν χρόνο θα αποδειχθεί µάλλον πολύ δύσκολη, καθώς παρόµοιες συµφωνίες στο παρελθόν χρειάστηκαν αρκετά χρόνια. Η ΕΕ και το Ηνωµένο Βασίλειο έχουν µεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε µια συµφωνία περιορισµένης ισχύος, η οποία θα καλύπτει µόνο τους σηµαντικότερους κλάδους, αφήνοντας, για παράδειγµα, τη διευθέτηση του εµπορίου σε µικρότερους τοµείς υπηρεσιών για µελλοντικές συνοµιλίες» επισηµαίνει η Pimco στο Fortune Greece.

Στο δεύτερο σενάριο, ο µεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσµο αναφέρει ότι, «ενώ οι Συντηρητικοί έχουν δεσµευτεί στο εκλογικό τους µανιφέστο να µην παρατείνουν τη µεταβατική περίοδο, η µεγάλη τους πλειοψηφία µπορεί να ενθαρρύνει τον Boris Johnson να εγκαταλείψει αυτή την υπόσχεση και να στραφεί προς µια πιο ήπια προσέγγιση στις εµπορικές διαπραγµατεύσεις ΕΕ-Ηνωµένου Βασιλείου».