Η οικονομική κρίση βλάπτει τα μνημεία. Προστατέψτε τα

Η οικονομική κρίση βλάπτει τα μνημεία. Προστατέψτε τα

Ελληνική πρωτοβουλία απευθύνει διεθνή έκκληση στην UNESCO μέσα από την νέα της ιστοσελίδα.

Μια νέα απειλή αναδύθηκε για τα μνημεία. Πρόκειται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες κινδύνους, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι φυσικές καταστροφές, η αστικοποίηση και οι πόλεμοι. Αυτό υποστηρίζει η νέα ελληνική πρωτοβουλία που απευθύνει διεθνή έκκληση στην UNESCO για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ιστοσελίδα. Στόχος της η ευαισθητοποίηση του κοινού, η εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Μια ελληνική πρωτοβουλία θέτει για πρώτη φορά στην UNESCO την παγκόσμια οικονομική κρίση ως μια νέα απειλή για τα μνημεία, ενώ για πρώτη φορά διεθνείς προσωπικότητες απευθύνονται στον διεθνή οργανισμό για το παραπάνω θέμα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και να κινητοποιήσει την UNESCO ώστε ο πολιτισμός να ενταχθεί ως πυλώνας στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ για μετά το 2015, που έχει κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λένα Μεθοδίου, αρχαιολόγος και τέως σύμβουλος στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία για θέματα πολιτισμού στην UNESCO.

Όπως προσθέτει η ίδια, το έναυσμα της πρωτοβουλίας δόθηκε μετά τη διατύπωση της άποψης του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη ότι τα μνημόνια και οι ιδιωτικοποιήσεις απειλούν τα μνημεία, ενώ από την αρχή της ενεργοποίησης της ιστοσελίδας, πριν από περίπου δύο μήνες, η απήχηση ήταν θεαματική: Την έκκληση στην UNESCO στήριξαν νομπελίστες όπως η Ναντίν Γκόρντιμερ, ο Ντάριο Φο και ο Γκίντερ Γκρας, αλλά και προσωπικότητες με διεθνή ακτινοβολία, όπως o σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος, o αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός ‘Αντονι Σνόντγκρας, ο φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, o συνθέτης Πιερ Μπουλέ, ο πρόεδρος του «institute du Monde Arabe» Ζακ Λανγκ, o συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες και o αρχιτέκτων Μάριο Μπότα.

Περικοπές στον προϋπολογισμό του ελληνικού ΥΠΠΟ, που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 50%, απολύσεις προσωπικού, εγκατάλειψη ερευνών και ανασκαφών, αλλά και «διατάξεις» που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν στη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι μερικοί από τους κινδύνους που «συμπράττουν» με την οικονομική κρίση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της έκκλησης, η οποία διατίθεται σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά).

Επίσης γίνεται αναφορά στις Συμβάσεις της UNESCO για τον πολιτισμό, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία και διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, της άυλης κληρονομιάς, των μουσειακών συλλογών και στην υποστήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. «Η UNESCO διαθέτει διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το World Heritage, που κυρώνονται από τα κράτη-μέλη. Όταν ένα κράτος υπογράφει μια διεθνή σύμβαση, αυτό σημαίνει ότι περνάει από τη Βουλή και γίνεται νόμος του κράτους. Βάσει αυτών των συμβάσεων, το κράτος οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των μνημείων, διαφορετικά δεν μπορούν να εφαρμοστούν», τονίζει η κ. Μεθοδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

«Τα μνημεία δεν πωλούνται»

Αυτά είναι τα τοπία που «κόβουν» την ανάσα

Διεθνής Συνάντηση για την αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης.

Η νέα εφαρμογή για smartphones και tablets γίνεται ο καλύτερος ξεναγός