Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία των κριτηρίων ESG

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία των κριτηρίων ESG
(ÎÝíç Äçìïóßåõóç) Ï Ðñüåäñïò ôçò ÅêôåëåóôéêÞò ÅðéôñïðÞò ôçò ÅëëçíéêÞò ¸íùóçò Ôñáðåæþí & ÁíáðëçñùôÞò Äéåõèýíùí Óýìâïõëïò ôçò Eurobank Óôáýñïò ÉùÜííïõ ìéëÜ óå ðÜíåë óôï 7ï Ïéêïíïìéêü Öüñïõì ôùí Äåëöþí ðïõ ðñáãìáôïðïéåßôáé óôï Åõñùðáúêü ÊÝíôñï Ðïëéôéóìïý ôùí Äåëöþí, ÐÝìðôç 7 Áðñéëßïõ 2022. ÁÐÅ-ÌÐÅ/EUROBANK/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, ανέλυσε τη σημασία των ESG για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μετά από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση.

Στη σημασία που αποκτούν τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνησης) την εποχή των μεγάλων προκλήσεων που ζούμε αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.

«Η πανδημική κρίση επιδείνωσε βαθιά ριζωμένες ανισότητες, που επηρέασαν δυσανάλογα γυναίκες, νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, παιδιά και νέους, εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση, εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενους. Σήμερα στην Ευρώπη μιλούμε ήδη για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και ένα σοβαρό οικονομικό σοκ αβέβαιης διάρκειας και μεγέθους Ήδη, πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και ο αριθμός θα αυξάνεται όσο διαρκούν οι εχθροπραξίες. Παράλληλα και ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια τεράστια αύξηση στο ενεργειακό κόστος και ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ κυρίαρχος είναι ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης τους επόμενους μήνες εξαιτίας των διαταραχών στην παραγωγή βασικών ειδών λόγω του πολέμου. Αντιμέτωποι πλέον με ιστορικές προκλήσεις, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναζητήσουμε κατά πόσο και πως μπορούν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πραγματικές στρατηγικές ESG, αυτή τη φορά on the ground, σε ένα εφιαλτικό σκηνικό δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αναφερθούμε σε ορισμένα κακώς κείμενα στο ταξίδι του ESG. Να αναγνωρίσουμε τα κενά που υπάρχουν στην όλη διαδικασία ώστε να πετύχουμε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Οι επιχειρήσεις έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση από την εποχή που το κοινωνικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων εξαντλούνταν αποκλειστικά και μόνο στο ύψος των χορηγιών που επέλεγε να κάνει η κάθε εταιρεία. Σήμερα, η υιοθέτηση των σύγχρονων προτύπων ESG κυριαρχεί. Μέσω αυτών, οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν, έμπρακτα, μετρήσιμα και στοχευμένα σε πραγματικές κοινωνικές απαιτήσεις, να προσαρμοστούν ρεαλιστικά στις ανάγκες της εποχής και σε παγκόσμιους στόχους, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των επιχειρήσεων αναφορικά με εξελίξεις που συνδέονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις προσφυγικές ροές ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την πολιτεία για να οργανώσει ταχύτατα συνθήκες υποδοχής και ενσωμάτωσης (το παράδειγμα της Σουηδίας μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός) και να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να απορροφηθούν και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία αλλά και την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. «Από την πλευρά τους όμως και οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν την ευκαιρία πίσω από το πρόβλημα και να μετατρέψουν την ανθρωπιστική κρίση σε μια ευκαιρία ανάπτυξης, αξιοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς και κλάδους όπου υπάρχει ανάγκη. Στην Ουκρανία, η Τράπεζά μας, η Eurobank, είχε από το 2006 μια μεγάλη παρουσία που τελικά πούλησε το 2016. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι διαθέτει ένα νέο, τεχνολογικά άριστο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό που έχουμε μεγάλη ανάγκη στη χώρα. Σύμφωνα με μια έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε, η Ελλάδα χρειάζεται 400.000 ειδικούς στο πεδίο της τεχνολογίας για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε επίσης ότι η ενεργειακή κρίση ενισχύει τους υπέρμαχους των πρωτοβουλιών για το περιβάλλον που περικλείονται στη φιλοσοφία ESG και τη γενική αίσθηση περί της ορθότητας της στρατηγικής για πράσινη ανάπτυξη στην ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα κεντρικό θέμα ενδιαφέροντος είναι το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που θα κρίνει φυσικά και το πόσο γρήγορα θα κατορθώσει τελικά να φτάσει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Οι κινήσεις όμως που έχουν ήδη γίνει πράξη κάθε άλλο παρά επιτυχημένες θεωρούνται αφού πίεσαν ασφυκτικά το θέμα της ενέργειας, γεγονός που επέφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το κόστος – κοινωνικό και πραγματικό. Διαφαίνεται ότι ο χρονικός ορίζοντας που έχει δοθεί δεν είναι αρκετός για τις απαραίτητες προσαρμογές. Η ταχύτητα με την οποία έτρεξε η Ευρώπη να το υλοποιήσει, μπροστά από πολύ μεγαλύτερες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, επιτρέποντας να υπάρχει ένα μεγάλο νομοθετικό και κοινωνικό κενό, επιβάλλει τη δημιουργία μιας πολύ ευρείας συναίνεσης των φορέων, θεσμών, πολιτικών κατεστημένων. Εδώ βρίσκεται το gap που θέλω να αναδείξω. Επιβάλλεται από όλους να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας, είναι κάτι το όποιο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι λέμε αλλά τι κάνουμε για όλα αυτά. Οι επιχειρήσεις πιέζονται βίαια να προσαρμοστούν χωρίς να έχουν δοθεί τα κατάλληλα κίνητρα και η επιβράβευση που αρμόζει. Ο κόσμος μας δεν είναι τέλεια φτιαγμένος και πρέπει η όποια προσαρμογή να γίνει σταδιακά, όχι απότομα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ.Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης και στο τρίτο κριτήριο που αφορά την Διακυβέρνηση και συγκεκριμένα στα ESG Ratings. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες rating agencies που καταπιάνονται με τα ESG. Είναι ευθύνη των εταιρειών να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, πάντα με γνώμονα το επιχειρηματικό συμφέρον και το ενδιαφέρον των επενδυτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, επιλέγοντας τις αξιολογήσεις που πραγματικά έχουν ουσία. Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στο πεδίο των ESG, δεν είναι όλα “καλώς καμωμένα”. Υπάρχουν και καλές αλλά και κακές πρακτικές», ανέφερε μεταξύ άλλων.