Οικονομικό Φόρουν των Δελφών: Είναι επιτακτική η ανάγκη της επανεκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες

Οικονομικό Φόρουν των Δελφών: Είναι επιτακτική η ανάγκη της επανεκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες
FIGHTING UNEMPLOYMENT: THE RESKILLING IMPERATIVE Grigoris Zarifopoulos, Deputy Minister of Digital Governance, Hellenic Republic Byron Nicolaides, Chairman & CEO, PeopleCert ; President, CEPIS Andreas Xirocostas, Managing Director, SAP, Greece Manto Patsaoura, Managing Director, kariera.gr, Greece Chair: Christos Kotsakas, Senior Editor, epixeiro.gr, Greece
Ο υφυπουργός Γρηγόρης Ζαριφόπουλος αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο εκπαιδευτικό υλικό για τις ψηφιακές δεξιότητες και είναι ανοιχτό για όλους και εύχρηστο ακόμα και για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά από τεχνολογία.

Για τα βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει κάνει η κυβέρνηση, μίλησε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, στη συζήτηση «Καταπολεμώντας την Ανεργία: η επιτακτική ανάγκη επανεκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν αρκεί να προσφέρονται αυτά τα εργαλεία στους πολίτες, αλλά πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να διαθέτουν τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Και εκεί το κράτος πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο για το σύνολο του πληθυσμού, οριζόντια και κάθετα ανά επαγγελματικό κλάδο ή ηλικιακή ομάδα, διαδικτυακά και με δια ζώσης μαθήματα κατάρτισης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο εκπαιδευτικό υλικό για τις ψηφιακές δεξιότητες και είναι ανοιχτό για όλους και εύχρηστο ακόμα και για κάποιον που δεν γνωρίζει καλά από τεχνολογία.

Από την πλευρά του, ο Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert και Πρόεδρος της CEPIS στάθηκε αρκετά στην έννοια της πιστοποίησης την οποία όρισε ως τον έλεγχο της ποιοτικής εκπαίδευσης. Μιλώντας για τις ψηφιακές δεξιότητες, έκανε λόγο για «ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα από ουραγός, πρωτοπόρος».

Αυτό, όπως επισήμανε, θα έχει πολλαπλά οφέλη αφού θα έχουμε καλύτερες δουλειές και αμοιβές, θα απευθυνόμαστε στην παγκόσμια αγορά και θα αναβαθμιστούν συνολικά τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία, η άμυνα ή η εκπαίδευση.

Την ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, Γενικός Διευθυντής της SAP, σχολιάζοντας ότι ο μέσος Έλληνας ξέρει και μπορεί να χρησιμοποιεί το ίντερνετ, αλλά οι επιχειρήσεις και το δημόσιο είναι αυτοί που πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα. Αναφερόμενος στην περίοδο της πανδημίας υπογράμμισε ότι όποια επιχείρηση είχε ήδη ένα κανάλι επικοινωνίας με τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν έχασε αλλά είδε τον τζίρο της να πολλαπλασιάζεται.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η πανδημία έδειξε με σκληρό τρόπο ότι δεν μπορούμε σαν χώρα να έχουμε μία μονοσήμαντη αναπτυξιακή πολιτική, δηλαδή τον τουρισμό. «Η χώρα μπορεί να διακριθεί στον χώρο της τεχνολογίας και της παραγωγής καινοτομίας», είπε προσθέτοντας ότι με βάση αυτό πρέπει να ορίσουμε το μοντέλο ανάπτυξης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η Γενική Διευθύντρια του kariera.gr Μαντώ Πατσαούρα, παρουσίασε τα στοιχεία που διαθέτει και μέσα από τα οποία διαφαίνεται καθαρά ότι η αγορά εργασίας αλλάζει και μετασχηματίζεται. Αναφέρθηκε στην σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής, στην σαφή στροφή στην εξειδίκευση των θέσεων αλλά και στις εντελώς νέες θέσεις που έχουν προκύψει.

«Ο εκσυγχρονισμός του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι εργαλείο μόνο για την εύρεση εργασίας αλλά και για την επαγγελματική εξέλιξη», επισήμανε, εξηγώντας ότι πλέον ακόμα και για παραδοσιακές θέσεις εργασίες, οι εργοδότες ζητούν ψηφιακές δεξιότητες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr